Is een inbouwhaard iets voor mij?

Met een inbouwhaard combineer je de veiligheid en de warmte van een kachel met de gezelligheid van een open haard. We nemen je in deze blog mee door de meest gestelde vragen over deze stijlvolle haardsoort.

Wat is het verschil tussen een inzethaard en een inbouwhaard?

De woorden worden regelmatig door elkaar gebruikt: inzethaard en inbouwhaard. Het zijn echter twee verschillende haarden. De inzethaard wordt vaak ingevoegd op de plek van een bestaande open haard of schouw. De inbouwhaard wordt letterlijk ingebouwd in een wand. Het visuele verschil is dat een groot deel van de inbouwhaard aan het zicht wordt onttrokken, zoals randen en kaders. Hierdoor houd je met een inbouwhaard meer zicht op het vlammenspel.

Wat is het verschil tussen een open haard en een inbouwhaard?

Een inbouw houtkachel en een open haard geven praktisch dezelfde sfeer aan een kamer. Het knetterende houtvuur zorgt voor een gezellige sfeer en prettige warmte. De inbouwhaard is echter een moderne variant, en dat is te merken in de mogelijkheden en het rendement.

Rendement

De inbouwhaard haalt een rendement (benutting van het brandhout) van zo’n 75 procent. Een open haard maximaal 15 procent. Een inbouwhaard heeft ook een beter rendement dan een inzethaard. Bij een inbouwhaard hoef je dus veel minder vaak hout te kopen. Dat is beter voor de portemonnee en voor het milieu.

Meer over rendement lees je hier.

Mogelijkheden

Inbouwhoutkachels zijn er in alle soorten en maten. Wil je dat de kaders van de kachel zijn weggewerkt of zichtbaar blijven? Vanuit hoeveel hoeken wil je zicht op het vuur? Wil je de haard gebruiken om ruimtes te verdelen? Je kunt vrijwel alles zelf bepalen. Hierdoor kun je precies de haard vormgeven die je kamer nodig heeft.

Wat is de juiste deur?

Een belangrijk punt om over na te denken bij de aanschaf van een inbouwhaard is het type deur. Je kunt kiezen voor de ouderwetse draaideur, die je gewoon open of dicht doet als een normale deur. Dit is een praktische en voordelige optie. Nadeel is echter dat de deur altijd zichtbaar blijft.
Je kunt ook kiezen voor een chiquere variant: de liftdeur. Deze soort kan worden weggewerkt in de omliggende constructie. Hierdoor is het mechanisme van de deur niet zichtbaar, slechts de glasplaten. Daardoor lijkt het net een open vuur, zonder de bijbehorende risico’s.

Welk vermogen moet mijn inbouwhaard hebben?

Verschillende huizen vragen verschillende inbouwhouthaarden. En dan vooral verschillende vermogens. Je warmtebehoefte is namelijk afhankelijk van de omvang van je woning, de isolatie en de luchtdichtheid. Vaak ligt het gewenste vermogen een stuk lager dan je zelf verwacht. Voor veel moderne woonkamers is rond de 5 kW voldoende. Laat je echter vooral goed informeren door deskundigen, voor je een inbouwhaard met een bepaald vermogen aanschaft. Bel ons gerust.

Wat moet je absoluut weten bij het kopen van een inbouwhaard?

We raden aan om alleen een inbouwhaard aan te schaffen bij een nieuwbouwsituatie. In dit geval kun je de constructie precies vormgeven zoals je wil en ben je altijd tevreden met het resultaat. Wanneer je een inbouwhaard plaatst in een bestaande woning, op de plek van een open haard, dan heeft dit zeer ingrijpende werkzaamheden tot gevolg. Het is absoluut mogelijk, maar in de meeste gevallen zal de hele open haard moeten worden verwijderd en opnieuw worden ingebouwd. Dat kan zeer kostbaar zijn.

Wat zijn goede merken voor inbouwhaarden?

We hebben op UwKachel.nl een breed assortiment van kwalitatief hoogstaande inbouwhaarden. We geven graag een globaal overzicht van goede, populaire merken en hun sterke punten.

Contura

Contura combineert scherpe prijzen met goede kwaliteit inbouwhaarden. Absoluut een merk om rekening mee te houden.

BeF

In navolging van Contura biedt ook BeF een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Je koopt hier tegen zeer lage prijzen prima inbouwhaarden.

Kalfire

Kalfire maakt prachtige inbouwhaarden, met mooie liftdeuren. Het enige nadeel is dat ze uitsluitend kiezen voor haarden met een groot vermogen.

Spartherm

De absolute goliath in inbouwhaardenland is het Duitse Spartherm. Met een enorm aanbod, met vele mogelijkheden. Als je desondanks hier jouw haard niet vindt, is ook een kachel op maat mogelijk.

Een andere vraag?

Hebben we jouw vraag nog niet behandeld? Geen punt. Eén van onze medewerkers staat altijd voor je klaar om je nog meer te vertellen over inbouwhaarden, bel ons gerust. Wil je de haarden in het echt zien? Kom dan vooral langs in onze showroom en bekijk onze brandende modellen.

Reacties zijn uitgeschakkeld