Wat is een tunnelhaard en wat kan ik ermee?

Wanneer we aan een haard denken, denken we vaak aan een haard in de woonkamer, of een slaapkamer. Een warmtebron in één ruimte in de woning. Er is ook een haard waarmee je uit meerdere vertrekken kunt genieten van warmte en een mooi vuurzicht: de tunnelhaard.

Waar plaats je de tunnelhaard?

De kracht van de tunnelhaard is dat het een ruimte kan voorzien van een sfeervol vuurspel en daarmee ook twee losse ruimtes kan verbinden. Zo dient het de functie als warmtebron én als verbindingsstuk. De mogelijkheden zijn legio. We zetten er enkele voor je op een rij:

Tussen huiskamer en keuken

De huiskamer en de keuken vormen in Nederland meestal één ruimte. Een tunnelhaard kan hierin een mooie verdelende functie hebben. Aan de ene kant ontstaan hierdoor twee aparte vertrekken, aan de andere kant zijn ze weer verbonden door de tunnelhaard. Dit geef een stijlvolle touch aan je interieur.

Tussen huiskamer en hal

Je kunt de tunnelhaard ook plaatsen in een van origine dichte muur, om twee vertrekken met elkaar te verbinden. Zo kun je een tunnelhaard plaatsen tussen huiskamer en hal. Zo heb je een sfeervol vuurbeeld bij binnenkomst, maar heb je ook de letterlijke en figuurlijke warmte in je huiskamer.

Tunnelhaard met cv-functie

Een tunnelhaard kan naast een sierfunctie ook je huis verwarmen. Dit kan met de cv-tunnelhaarden. De haarden geven nauwelijks stralingswarmte aan de ruimte zelf, maar gebruiken het merendeel van de warmte om water te verwarmen. Hierdoor kun je ook een groot haardvuur hebben in een goed geïsoleerde ruimte, zonder dat het te warm wordt.

De beste tunnelhaarden

Er zijn enkele merken zeer deskundig op het gebied van tunnelhaarden. Eén daarvan is de Duitse fabrikant Spartherm. Dit merk kent een ruime collectie haarden voor vrijwel elke toepassing. De ene haard is strak vormgegeven en kan naadloos worden weggewerkt in de muur, de ander kent een wat zichtbaarder kader. Op één punt zijn ze echter identiek: ieder model van het merk maakt gebruik van een speciale liftdeur. Hierdoor heeft elk model optimaal zicht op het vlammenspel. Staat jouw gedroomde model er desondanks niet tussen? Dan kan Spartherm ook een maatwerkhaard produceren.

Wat is jouw favoriete model?

Een keuze voor een goede haard gaat niet over één nacht ijs. Ieder model heeft eigen voordelen en nadelen. Wil je meer lezen over de tunnelhaarden uit ons assortiment of wil je meer informatie van een deskundige medewerker? Bel ons, of kom langs in onze showroom.

Reacties zijn uitgeschakkeld