Een houtkachel in een passiefhuis, kan dat?

Een houtkachel of open haard geeft je huis warmte. Letterlijk en figuurlijk. Een aanrader voor ieder huis dus, maar wat als je een passiefhuis hebt dat extreem goed geïsoleerd is? Geeft hij dan niet te veel warmte? En waar moet je allemaal aan denken als je het gaat doen?

Passiefhuis

We zoeken steeds meer duurzame oplossingen voor het verwarmen van huizen. De meest extreme vorm daarvan is het passiefhuis. In een passiefhuis zit geen conventioneel verwarmingssysteem. Het maakt gebruik van zogenaamde ‘passieve warmtebronnen’, zoals de bewoners, de zon en apparaten in huis. Door optimale luchtdichtheid, isolatie en warmteterugwinning via ventilatiesystemen verliest een passiefhuis bijna geen warmte en heerst er toch een prettig klimaat. Een houtkachel of een haard is dus niet per se nodig, maar het kan wel een enorm sfeervolle toevoeging zijn in het interieur.

De belangrijkste aandachtspunten

Het is absoluut mogelijk om een houtkachel te plaatsen in een passiefhuis. Het is dan wel belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Kies een kachel met het juiste vermogen voor de woning
  • De verbranding moet 100 procent ruimteonafhankelijk zijn, om het ventilatiesysteem niet te verstoren
  • Naast een rookgasafvoerkanaal moet er ook een toevoerkanaal voor verse lucht zijn
  • De kanalen moeten goed worden geïsoleerd
  • Voorzichtige aanleg in constructie om warmteverlies te voorkomen

Welk vermogen moet een kachel hebben?

Een passiefhuis blinkt uit in het vasthouden van warmte. Dat betekent dat de behoefte aan extra warmte minimaal is. Een kachel die stevig brandt en veel warmte verspreidt is dus niet nodig. Sterker nog: een kleine houtkachel met een vermogen van 5 kWh levert al te veel warmte. Daarom is het verstandig om goed te zoeken naar een model dat minder dan 5 kWh warmte produceert.

100 procent ruimteonafhankelijke verbranding 

Ruimteonafhankelijke verbranding betekent dat de kachel lucht van buiten moet gebruiken om te branden. Het kan geen gebruik maken van de lucht in de ruimte, zoals een open haard. Ook moeten de rookgassen direct worden afgevoerd naar buiten. 

Wil je meer weten over de rookgasafvoer bij passiefhuizen? Bel ons gerust, we vertellen je er alles over. Je kunt ook onze blogs lezen over rookgasafvoeren en open en gesloten systemen.

Professionele installatie van de houtkachel

Bij het aanleggen van een goed lucht- en rookkanaal moet er een buis dwars door de schil van de woning boren. Omdat deze schil bij passiefhuizen cruciaal is om warmte vast te houden, vergt deze operatie veel professionaliteit en ervaring. Onze installateurs kunnen je hierover adviseren, neem daarvoor contact met ons op.

Tip: gebruik warmte voor water 

Wil je toch een houtkachel met een zwaarder vermogen, dan kun je erover nadenken om ook je water ermee te verwarmen. De kachel heeft dan een minimale warmteafgifte in de ruimte zelf, maar gebruikt zijn warmte om water op te warmen. Dit warme water sla je op in een buffervat en gebruik je later om de woning te verwarmen, of voor water uit de kraan.

Elektrische haarden: een mooi alternatief

Wanneer je vooral op zoek bent naar sfeer in de woning, is een elektrische haard een goede optie om te overwegen. Moderne elektrische haarden zijn een uitstekend alternatief geworden voor de ‘oudere’ hout- en gaskachels. Zeker in moderne duurzame gebouwen, zoals passiefhuizen, kunnen de elektrische haarden een sfeervolle toevoeging zijn. Het vuurbeeld is zeer realistisch en praktisch net zo mooi als een andere haardsoort. Bovendien is de installatie van een elektrische haard ontzettend makkelijk. Bekijk vooral zelf of een elektrische haard iets voor jouw woning is en of je een geschikt model vindt bij onze elektrische haarden.

Op zoek naar vakkundig advies? 

Wil je nog meer weten over kachels, een advies over houtkachels in jouw huis of meer informatie over onze modellen haarden en kachels? Bel ons vooral. We helpen je graag verder.

Reacties zijn uitgeschakkeld