Een nieuwe kachel inbranden, hoe moet dat?

Heb je net een nieuwe houtkachel gekocht? Je bent vast blij met deze mooie aankoop. Maar nu wil je hem natuurlijk wel op de goede manier in gebruik nemen. Dit heet ‘inbranden’. Hoe doe je dat het beste?

Voorzichtig inbranden

Wanneer je je kachel voor het eerst gaat gebruiken, moet je met een paar dingen rekening houden:

  • Je mag de kachel niet gelijk volledig warm stoken. De eerste keer mag de kachel een maximale temperatuur bereiken van zo’n 200 graden Celsius. De tweede keer mag je gaan tot 300 graden en de derde keer tot 400 graden.
  • Gebruik niet te veel hout tijdens het inbranden. Als de temperatuur te laag blijft, kun je er makkelijk nog wat hout bij doen. Als je gelijk veel hout gebruikt, wordt de kachel misschien te warm.
  • Tussen de eerste brandbeurten door moet de kachel volledig afkoelen voordat je hem weer aansteekt. Voor het inbranden kun je het beste een speciale thermometer gebruiken. Dan weet je zeker dat je goed zit met de temperatuur.

Bijverschijnselen

De eerste keren dat je je kachel aansteekt, kunnen er wat bijverschijnselen optreden. Je kachel kan bijvoorbeeld een beetje gaan roken of dampen aan de buitenkant. Dit komt door de verf of de coating die op de kachel zit. Deze laag is vaak nog wat zacht, maar na het inbranden wordt de laag hard. De damp en de geur die hier vanaf komen, zijn niet schadelijk. Als je het vervelend vindt, los je dit op door goed te ventileren.

Het is ook mogelijk dat het kachelruitje vies wordt tijdens de eerste brandbeurten. Dit komt doordat de kachel nog niet op vol vermogen brandt. Daardoor komt er roet op de ruit. Hier lees je hoe je je kachelruitje het makkelijkst schoonmaakt.

Controleer of alles goed werkt

Tijdens de eerste brandbeurten kun je gelijk zien of je kachel goed functioneert. Let vooral op de trek in het rookkanaal. Een goede trek zorgt voor een goede verbranding. Als de trek slecht is, stoot de kachel meer CO2 uit. Er kan ook rook in de woonkamer komen, wat zeker niet de bedoeling is. Let hier dus goed op.

Twijfel je of alles wel goed gaat? Onze kachelexperts hebben jarenlange ervaring en helpen je graag. Bel ons gerust voor advies. We kunnen zelfs bij je langskomen om te kijken hoe je kachel brandt.

Reacties zijn uitgeschakkeld