Wat zijn de voordelen van speksteen?

Een kachel met speksteen houdt langer warmte vast en is dus efficiënter. Het is een bijzonder materiaal. Maar wat is het eigenlijk? En hoe werkt het?

Wat is speksteen?

Speksteen is ook wel bekend als steatiet of zeepsteen en is er in veel verschillende kleuren. Het is een natuurlijk materiaal dat onder hoge druk en hoge temperatuur ontstaan is in de aardkorst. Het is opgebouwd uit meerdere lagen en is erg zacht en daardoor makkelijk te bewerken. De bestanddelen van de steensoort zijn magnesiet, chloriet en talk. Door de grote hoeveelheid talk voelt de steen heel zacht en glad aan. Magnesiet geeft het zijn bijzondere glans.

Perfect voor kachels

Speksteen neemt heel veel warmte op en geeft deze heel gelijkmatig weer af. Je woonkamer wordt dus ook heel gelijkmatig warm. De aangename stralingswarmte houdt lang aan, omdat het materiaal heel lang warm blijft. Dus ook als de kachel al uit is, geeft hij nog steeds warmte af.

Er zijn kachels die helemaal van speksteen gemaakt zijn. Dit soort kachels kunnen alleen in huis opgebouwd worden, en worden in Nederland weinig gebruikt. Ze zijn vooral geschikt voor koude landen, want ze geven heel lang heel veel warmte af. Dat is voor het gemiddelde huis in Nederland vaak te veel. In Nederland zien we vooral kachels van gietijzer of plaatstaal die deels bedekt zijn met deze steen. Zo profiteer je toch van de voordelen.

Rendement

Kachels met speksteen halen vaak een hoger rendement dan kachels van alleen gietijzer of plaatstaal. Doordat het materiaal de warmte zo goed vasthoudt, hoef je namelijk minder hout te gebruiken om je huis te verwarmen. Dat is wel zo fijn voor het milieu.

Wij hebben een uitgebreid assortiment van spekstenen kachels. Kom langs in onze showroom om ze te bekijken en om de aangename warmte zelf te ervaren.

Reacties zijn uitgeschakkeld