Een houtkachel kopen: waar moet ik op letten?

Zie je jezelf al zitten? In die lekkere luie stoel in je woonkamer? Een knisperend vuurtje vuur je. Lekker warm en gezellig.

Dat klinkt toch heerlijk? Maak het realiteit. Het is makkelijker dan je denkt. Wij hebben wat tips voor als je overweegt om een houtkachel te kopen.

Wat voor houtkachel wil ik eigenlijk?

Er zijn ontzettend veel soorten houtkachels. Denk daarom goed na over wat je wilt en waarom je het wilt. Zoek je een kachel voor de sfeer en de gezelligheid? Eentje die je af en toe aansteekt in de winter, gewoon omdat het leuk is? Dan is een traditionele houtkachel een goede keus.

Als je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor gas, dan zijn er ook allerlei opties. Wat denk je van een cv-houtkachel of een pelletkachel? Dit heeft wel wat meer voeten in aarde dan het installeren van een gewone kachel, maar je bent milieubewust bezig en je profiteert ook gelijk van het gezellige haardvuur. Hier kun je lezen hoe een cv-houtkachel werkt.

Ook het model is natuurlijk belangrijk. Welk materiaal kies je? Gietijzer, staal, speksteen, of misschien wel een combinatie? Hier lees je meer over kachels van gietijzer en plaatstaal en hier lees je over de voordelen van speksteen. Wat past het beste bij jou?

Vergeet ook je budget niet. De prijzen van kachels verschillen enorm. Een eenvoudige houtkachel heb je al voor zo’n 500 euro. Wil je een houtkachel aansluiten op je cv-systeem? Dan ben je gauw enkele duizenden euro’s kwijt. Laat je daarom goed voorlichten over wat geschikt is voor jou. Onze adviseurs helpen je hier graag bij.

De technische details

Een kachel moet goed passen bij je wensen, maar ook bij je woonsituatie. Kijk daarom altijd naar het vermogen dat je nodig hebt om je woonkamer te verwarmen. Te weinig vermogen is namelijk niet goed, maar te veel ook niet. Vooral bij dat laatste gaan mensen nog wel eens de fout in. Hier lees je hoe dat zit.

Zorg ook voor een goed rookkanaal. Dit heeft veel invloed op hoe goed je kachel brandt. Zoek een kachel uit die past bij het rookkanaal dat je hebt. Heb je nog geen rookkanaal? Dan leggen wij dat natuurlijk voor je aan. Bel ons voor de mogelijkheden.

Hulp nodig?

Onze kachelexperts helpen je graag. Zij hebben jarenlange ervaring en weten welke kachel bij jou en je huis past. Kom dus langs in onze showroom voor vrijblijvend advies. De koffie staat klaar en de kachels staan aan.

Reacties zijn uitgeschakkeld