Kan ik een cv-houtkachel combineren met een cv-ketel?

Steeds meer mensen hebben interesse in duurzame verwarmingsmethodes. En terecht, want dit is beter voor het milieu. Maar hoe pak je dit aan? Een cv-houtkachel is heel duurzaam en een mooie aanvulling op je cv-ketel.

Hoe werkt een cv-houtkachel?

Een cv-houtkachel sluit je aan op je bestaande cv-systeem. De warmtewisselaar in de kachel geeft de warmte van het vuur door aan het water, dat vervolgens rondgepompt wordt door de verwarmingsbuizen. Zo wordt het in je hele huis lekker warm.

Hier lees je meer over cv-houtkachels.

De combinatie met een cv-ketel

Een cv-houtkachel is heel goed te combineren met een gewone cv-ketel. De kachel stook je in de winter. Je huis wordt dan lekker warm en je kunt hiermee zelfs zorgen voor warm kraanwater. De cv-ketel hoeft dan nauwelijks aan het werk. Hij springt alleen bij wanneer het nodig is. In de zomer gebruik je je houtkachel natuurlijk niet. De cv-ketel zorgt dan voor warm water.

Houd er wel rekening mee dat een kachel heel anders werkt dan een cv-ketel. Een ketel werkt namelijk heel direct. Hij houdt rekening met de binnen- en buitentemperatuur en past zijn vermogen aan deze omstandigheden aan.

Met een houtkachel kun je de temperatuur minder direct en precies regelen. Daarom is het verstandig om ook gebruik te maken van een buffervat en een boilervat. Hier kan de houtkachel zijn overtollige warmte kwijt. Zo zorg je ervoor dat je een comfortabele warmte hebt in huis. Als de het water op de juiste temperatuur is, doet de cv-ketel niks. Mocht het water niet warm genoeg zijn, dan warmt de cv-ketel het verder op.

Lees hier meer over buffervaten.

Een duurzame combinatie

Het stoken van hout is beter voor het milieu dan veel mensen denken. Als je schoon hout gebruikt en goed met je kachel omgaat, is je uitstoot minimaal. Hout stoken is dan veel schoner dan het gebruik van gas. Daarom is een cv-houtkachel zo’n interessante optie. Een leuk extraatje is dat een houtkachel natuurlijk ook gewoon heel gezellig en sfeervol is.

Lees meer over duurzaam stoken.

Als de kachel en de cv-ketel goed zijn ingesteld, profiteer je optimaal van deze combinatie. De cv-ketel gaat alleen aan het werk als het echt nodig is. Hierdoor bespaar je behoorlijk wat gas. Dit is beter voor het milieu en het scheelt ook aanzienlijk in de energiekosten.

Je kunt zelfs nog een zonneboiler toevoegen aan dit systeem. Wanneer de houtkachel niet gestookt wordt – bijvoorbeeld in de zomer – wordt het tapwater opgewarmd door de zonneboiler. De cv-ketel hoeft dan nóg minder te doen. Hiermee beperk je je gasverbruik tot het minimum.

Laat je adviseren

Het combineren van een houtkachel en een cv-ketel is behoorlijk complex. Helemaal als je er ook nog een zonneboiler bij wilt. Daarom is het verstandig om advies in te winnen. Laat onze kachelexperts kijken naar je woonsituatie zodat je advies op maat krijgt.

Kom langs in onze showroom voor extra informatie. Je kunt dan ook gelijk onze voorbeeldinstallatie en ons grote assortiment kachels bekijken.

Reacties zijn uitgeschakkeld