Zonneboiler: haal de zon in huis

Zonneboiler: haal de zon in huis

Voor niets gaat de zon op. Een zonneboiler maakt daar handig gebruik van: die zorgt ervoor dat de zon jouw kraanwater verwarmt. Een duurzaam en voordelig alternatief voor een ketel dus. Handig, aangezien we in 2050 van het gas af gaan.

Een boiler heb je nodig, je wilt immers dat er warm water uit de kraan komt. In Nederland kennen we haast niet anders dan het brandende vlammetje in de boiler. Maar we zullen er toch aan moeten geloven: Nederland gaat van het gas af. Dus het is maar beter om alvast met een alternatief te beginnen.

Straling

Een zonneboiler is zo’n alternatief. Met dat systeem verwarm je je kraanwater met zonne-energie. Een zonnecollector zet de elektromagnetische straling van de zon om in warmte. Zo wordt het koude water uit de boiler verwarmd.

Het werkt zo: de buizen van de collector worden door de zon verwarmd. Hij wordt bijna altijd op het dak geplaatst, zodat die zoveel mogelijk straling op kan vangen. Is de temperatuur in de buizen hoger dan daarbuiten, dan zorgt een pomp ervoor dat het koude water uit de boiler de zonnecollector koelt en het warme water wordt opgeslagen in de boiler. Wanneer de boiler en de collector ongeveer dezelfde temperatuur hebben, gaat de pomp uit.

Zelfs in de winter of bij een paar uur zon genereert de zonnecollector genoeg warm water voor huishoudelijk gebruik. Dus voor je douche, je afwas, je schoonmaakemmer. Dat is niet alleen duurzamer dan gas, maar ook nog eens voordeliger.

Soorten zonneboilers

Afhankelijk van je wensen en de plaats van de collector, kiezen de meeste Nederlanders voor een terugloopsysteem of een drukgevuld systeem. Het verschil zit hem in de transportvloeistof, die bij het terugloopsysteem terugloopt in een opslagvat als de boiler niet aan staat. De collector zelf kan een vlakke plaat zijn of een vacuümbuis. Die laatste kan ook bij laagstaande zon nog warmte opvangen, maar is dus ook duurder. Ook zijn er collectoren die zowel elektriciteit als warmte opwekken, de PVT-systemen. Je hebt dan minder ruimte nodig op je dak. (bron: Consumentenbond)

De aanschaf van een zonneboiler is vaak een grote investering: ze kosten tussen de 2000 en 3500 euro. Al zijn er ook kleinere exemplaren voor 500 euro die slechts ‘bijspringen’. In Nederland geldt een subsidie van ongeveer 30 procent van het investeringsbedrag. Het is zeker de moeite waard om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Besparing

Met een zonneboiler bespaar je energie. De terugverdientijd ligt momenteel op zeven tot negen jaar. Maar verwacht geen gouden bergen: gemiddeld is de besparing zo’n 150 euro per jaar per huishouden. Dat bedrag is berekend op basis van het gemiddelde gasverbruik. Die opbrengst kan overigens hoger worden, aangezien de prijzen van aardgas naar verwachting gaan stijgen de komende jaren.

Houd vooral in gedachten dat een zonneboiler een toekomstbestendige keuze is. Verwarm je tapwater via zonne-energie, dan kun je stappen maken richting een gasloos huis. Want voor het gasloos verwarmen van je huis zijn ook talloze mogelijkheden.

Hier lees je daar meer over

Wil je meer weten over een toekomst zonder gas en wat een zonneboiler daarin kan betekenen in jouw situatie? Vraag eens een adviesgesprek aan. We helpen je graag vooruit.

Reacties zijn uitgeschakkeld