Je huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Je huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Een schonere aarde en een zwaardere portemonnee. Duurzaamheid lijkt wel een modewoord, maar als je het zo bekijkt, is er niets zweverigs aan toch? Je kunt op veel manieren energie en geld besparen. Bijvoorbeeld op het verwarmen van je huis.

Duurzaam betekent niets anders dan ervoor zorgen dat jij kunt doen wat je wil, terwijl jouw kinderen en kleinkinderen dat ook nog kunnen. Als we het hebben over kachels, dan bedoelen we met duurzaamheid dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn, zoals olie, kool en aardgas. Want die raken op. De stappen die we nu zetten om zonder die brandstoffen te kunnen, zijn nodig om volgende generaties tegemoet te komen.

In 2050 moeten alle Nederlandse huizen van het gas af zijn. Voor gas zijn al diverse alternatieven. Ben jij je aan het oriënteren? Hier lees je meer over de mogelijkheden

Energieneutraal

Om volledig duurzaam te stoken, zou je energieneutraal moeten zijn. Dat houdt in dat je ongeveer evenveel energie opwekt als dat je verbruikt. Een kenmerk van energieneutrale woningen is dat ze sowieso al weinig energie verbruiken, door bijvoorbeeld een goede isolatie en dubbelglas.

Je kunt dan energieneutraal worden als ook nog energie opwekt, bijvoorbeeld zonne-energie. Via zonnecollectoren wek je warmte op en via zonnepanelen elektriciteit. Meer heb je dan niet nodig.

Dat klinkt simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Ga je energie opwekken via zonne-energie, dan heb je bijvoorbeeld een zonneboiler nodig. Die zorgt ervoor dat je tapwater verwarmd wordt. Wek je te veel warmte op, dan zou je dat teveel kunnen gebruiken om je huis te verwarmen. Daar zijn weer andere constructies voor nodig. Experts van UwKachel kunnen je daar alles over vertellen.

Meten is weten

Heel belangrijk in verduurzaming van je woning is het meten. Zodat je precies weet wat je aan energie hebt opgewekt en wat je hebt verbruikt. Het weer is immers grillig, en kan ook weer je energieverbruik beïnvloeden. Het vraagt dus continu aandacht en aanpassing.

Vind je overstappen op zonne-energie nog een brug te ver, dan kun je altijd eens beginnen met een cv-kachel. Met pellets kun je bijvoorbeeld lang en schoon stoken en de warmte kun je gebruiken om je hele huis mee te verwarmen. Pellets zijn samengeperste houtsnippers die heel langzaam en efficiënt branden. Uiteindelijk is dat goedkoper dan bijvoorbeeld hout. Bovendien is de fijnstofuitstoot van pellets laag. Dus als je toch milieubewust bezig bent, kun je het maar beter goed doen.

Isolatie

Nieuwbouwhuizen hebben het al: goede isolatie. Dikke muren en dubbel- of tripleglas zorgen ervoor dat de warmte of koelte binnen blijft wanneer dat nodig is. Door je huis te isoleren zorg je ervoor dat het huis de warmte en koelte vasthoudt als dat nodig is. Zo hoef je nog maar nauwelijks bij te verwarmen. En dat scheelt niet alleen in het verbruik, maar ook in de kosten.

Isoleren betekent niet dat het hele huis potdicht moet zitten. Sterker nog, ventilatie is van groot belang. Voor je eigen gezondheid én voor je huis, dat anders geteisterd wordt door schimmels.

Ben je bezig met het verduurzamen van je huis en wil je meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan eens een adviesgesprek aan. We helpen je graag op weg.

Reacties zijn uitgeschakkeld