Van het gas af: hoe pak jij het aan?

Van het gas af: hoe pak jij het aan?

We kunnen er niet omheen: we gaan van het gas af. In 2050 worden alle huizen in Nederland op een alternatieve manier verwarmd, duurzamer vooral. Een behoorlijke uitdaging. Hoe ga jij het doen?

Hoewel we afscheid nemen van onze gasfornuizen en gasboilers, zullen we toch moeten verwarmen. Ons eten, ons water, onszelf. Gelukkig zijn er een hoop duurzame alternatieven voor de vertrouwde cv-ketel, die ook nog eens geld besparen.

Het mooie is dat je ze vaak ook kunt combineren met een kachel die gezellig in je huis brandt. Meestal combineer je zo’n kachel met een buffervat, waar warm water in wordt opgeslagen die door je cv-systeem wordt gepompt. We leggen je graag alles uit.

Houtkachel aansluiten op de cv

Een houtkachel die je hele huis verwarmt? Ja, dat kan. De kachel verwarmt dan het water dat door je cv-systeem loopt. Daarvoor heb je wel een kachel met een warmtewisselaar nodig. Die wisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de kachel naar het cv-water wordt overgebracht.

Daarvoor zijn speciale houtkachels ontwikkeld, bijvoorbeeld door de Tsjechische kachelfabrikant BeF. Die kachels zien er net als ‘gewone’ houtkachels uit, met een ruitje, ingebouwd in de muur. Maar achter de kachel is een verbinding aangelegd met het hele huis.

Hier vind je alle cv-houtkachels

Thermokachel

Thermokachels, of eigenlijk cv-pelletkachels, branden op pellets. Pellets zijn ook van hout, maar niet helemaal hetzelfde. De samengeperste houtsnippers branden langer én schoner dan gewoon hout. En omdat het rendement hoger is, zijn pellets uiteindelijk ook goedkoper.

Net als cv-houtkachels worden ze aangesloten op het cv-systeem om het cv-water te verwarmen. Pelletkachels hebben standaard ingebouwde software die de temperatuur meet en de toevoer van pellets erop aanpast. Zo zorgt hij constant voor een aangename temperatuur.

Een thermokachel heeft een minder breed rookkanaal nodig dan een houtkachel. Dat scheelt in de kosten en in de ruimte. Nadeel van een pelletkachel is dat het vuur minder ontspannend is dan een houtvuur. Benieuwd naar hoe een pelletvuur eruitziet? Kom eens kijken bij ons in de showroom.

Hier vind je alle cv-pelletkachels 

Houtvergassers

Wil je toch hout, maar dan zo efficiënt mogelijk, dan is een houtvergasser een goede optie. Dat zijn extra schone kachels met twee brandkamers, waarin het hout zo goed als opgebrand wordt. In de eerste brandkamer wordt het hout zelf gedroogd en voor een deel verkoold, in de tweede worden de gassen opgezogen en verbrand. De temperaturen kunnen in die tweede brandkamer oplopen tot wel 1.200 graden Celsius.

Omdat ze zoveel warmte produceren móeten ze eigenlijk wel op de cv aangesloten worden. Met het hoge vermogen wordt het anders veel te warm in de huiskamer. Koppel je ook nog een buffervat aan de kachel, dan kun je bovendien nog lang daarna gebruikmaken van de warmte.

Hier vind je al onze houtvergassers

Buffervat

Als je je houtkachel wil gebruiken om je hele huis te verwarmen, dan kan het voordelig zijn om een buffervat aan te sluiten. Daarin wordt cv-water opgewarmd voor later. Dus als de kachel niet aan staat, is het toch warm. Een buffer dus.

Zo’n vat lijkt op een boiler, maar is toch anders. Een boiler wordt ook gebruikt voor warm water uit de kraan, een buffervat alleen voor de centrale verwarming. Het water in het vat bevat geen zuurstof en veroorzaakt dus geen roest, daardoor kan het vat uit staal gemaakt worden en blijft het water nog langer warm.

Warmtepompen en zonneboilers

Wil je afscheid nemen van het gas, dan zul je ook moeten nadenken over de manier waarop je je kraanwater verwarmt. De vertrouwde hr-ketels zijn in 2050 allemaal vervangen.

Sinds bekend is dat Nederland van het gas af gaat, is er meer vraag naar warmtepompen. Die gebruikt elektriciteit om warmte op te wekken uit lucht, bodem of grondwater. Een warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte wordt rondgepompt door het huis. Ook is het mogelijk om je kraanwater ermee te verwarmen.

Een ander alternatief is een zonneboiler. Die verwarmt het water via zonne-energie. Voor alle opties heb je elektriciteit nodig. Wil je het echt duurzaam aanpakken, dan kun je het beste overgaan op zonnecollectoren. Sluit je die aan op een warmtepomp of een zonneboiler, dan zorgt de zon voor je warme water.

Kortom: van het gas af gaan zorgt voor een grote uitdaging, voor iedereen. Zeker is dat we samen naar een schonere toekomst werken als we de schouders eronder zetten. Dus wat past bij jou?

 

Reacties zijn uitgeschakkeld