Houtkachel als cv gebruiken

Een houtkachel geeft sfeer en warmte aan je huis. Maar dat doet hij alleen in de ruimte waar je hem plaatst. Met een aansluiting op je cv-systeem heb je nog meer profijt van je houtkachel en ben je ook nog eens milieubewust bezig.

Houtkachel als cv gebruiken

Een houtkachel geeft sfeer en warmte aan je huis. ... Lees meer

Hoe werkt een cv-houtkachel?

Een cv-houtkachel verwarmt je woonkamer én het water dat door je cv-systeem loopt. Hiermee warm je dus ook de rest van je huis op. Eigenlijk fungeert je kachel dus als cv-ketel. Niet elke kachel kan dit, want je hebt een warmtewisselaar nodig. Deze brengt de warmte van de kachel over naar het water dat rondgepompt wordt.

Het buffervat

Bij dit verwarmingssysteem hoort meestal ook een buffervat. Hier kan water in- en uitstromen. Het is een manier om de overtollige warmte die de kachel levert, op te slaan. Dit voorkomt oververhitting van het systeem. Een buffervat is niet altijd nodig. Als je cv-systeem groot genoeg is, kan de kachel zijn warmte namelijk goed genoeg kwijt. 

Een buffervat is er dus voor de veiligheid, maar het zorgt het ook voor een hoger rendement. Het warme water dat niet direct gebruikt wordt, sla je namelijk op voor later. Je hoeft dus niet de hele dag te stoken om warm water te hebben voor je radiatoren.

De grootte van het buffervat hangt af van het soort kachel. Hoe groter het vermogen van de kachel is, hoe groter het vat moet zijn. Als je ook nog een warmtepomp of zonnecollectoren hebt, moet je vat nog groter zijn. Je zit gauw op een vat van zo’n 750 à 1000 liter. Uiteraard hangt dit dus af van je persoonlijke situatie.

Meer weten over buffervaten? Je leest het hier.

Warm kraanwater

Dit soort kachels kunnen ook zorgen voor warm water uit de kraan. Hiervoor heb je een boilervat nodig. Dit vat heeft een extra warmtewisselaar die zorgt voor de juiste watertemperatuur.
Veiligheid

We krijgen vaak de vraag of een systeem met een cv-houtkachel veilig is. En ja, het is veilig. Alle deze kachels zijn uitgebreid getest en voldoen aan strenge eisen. Zo hebben de kachels bijvoorbeeld een thermische beveiliging. Deze voorkomt dat het systeem oververhit raakt. Als de kachel zijn warmte niet langer kwijt kan, zorgt de beveiliging voor koeling met koud water.

Niet elke kachel is geschikt als cv-houtkachel. Let hier dus goed op wanneer je rond gaat kijken wat er mogelijk is. Ook bestaande houtkachels kunnen niet omgebouwd worden. Verder kan cv-houtkachel alleen maar gestookt worden als hij aangesloten is op het cv-systeem. Als je hem toch aansteekt terwijl hij niet aangesloten is, dan raakt de warmtewisselaar beschadigd.

Duurzaamheid

Stoken op hout is beter voor het milieu dan stoken op gas. Helemaal als je gebruikmaakt van schoon en droog hout en een kachel met een hoog rendement. Je hebt dan maar weinig hout nodig om je huis te verwarmen en je CO2-uitstoot is minimaal. Je bent nog milieubewuster bezig als je je kachel combineert met andere systemen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Dan heb je het beste van twee werelden. 

De combinatie met een warmtepomp

Een cv-houtkachel en een warmtepomp gaan uitstekend samen. Een warmtepomp is heel milieuvriendelijk en kan je huis verwarmen en koelen. Als het buiten erg koud is, werkt een warmtepomp minder efficiënt. Dit kun je heel goed opvangen met je houtkachel. In de zomer gebruik je je houtkachel juist niet. Dan zorgt de warmtepomp voor warm water.

Meer weten over het nut van een warmtepomp? Je leest het hier. 

De combinatie met een zonneboiler

Een zonneboiler is een heel mooie aanvulling op je cv-houtkachel. Deze zorgt er op zonnige dagen namelijk voor dat je warm water hebt. Het water van de zonneboiler wordt opgeslagen in een buffervat waar het dagenlang warm blijft. Is het koud en bewolkt? Dan steek je de kachel aan voor warmte in huis en voor warm tapwater.

Geldbesparing

Met een houtkachel als cv kun je behoorlijk besparen op je energiekosten. Je verbruikt immers veel minder gas. Hoeveel je precies bespaart, hangt heel erg af van je verbruik en van het systeem dat je wilt aanschaffen. Bespreek het eens met onze medewerkers.

Advies van de experts van UwKachel.nl

De overstap naar een ander verwarmingssysteem kan behoorlijk groot zijn. En uiteraard is het altijd maatwerk. Daarom helpen wij je hier graag bij. In onze showroom hebben wij een demonstratie-opstelling staan, zodat je in de praktijk kunt zien hoe alles werkt. In de opstelling zitten een warmtebuffer, een aansluiting voor tapwater en een cv-ketel.

Kom gerust bij ons langs voor informatie en advies. Je kunt dan ook gelijk onze verschillende modellen kachels bekijken.