Wat is een houtvergasser?

Wat is een houtvergasser?

Met hout je hele huis verwarmen én van warm water voorzien? Dan kun je een houtvergasser overwegen. Die heeft niet alleen veel vermogen – hoog genoeg om een heel huishouden van warmte te voorzien – maar brandt ook nog eens extra schoon. Veel warmte met weinig brandstof dus, en dan is een houtvergasser ook nog eens onderhoudsarm.

Veel warmte

Een houtvergasser is met z’n hoge vermogen uitermate geschikt om aan te sluiten op de cv. Hij genereert namelijk zó veel warmte, dat het eigenlijk te veel is voor een doorsnee huiskamer. Niet voor niets worden houtvergassers veel gebruikt in industriële installaties. Ze hebben niet veel brandstof nodig, branden lekker lang, en hebben vereisen weinig onderhoud.

Hoe het werkt? Een houtvergasser heeft twee brandkamers. De bovenste is waar het hout verbrand wordt. Dat gaat een beetje anders dan bij een gewone houtkachel: hij droogt namelijk eerst het hout, en verkoolt het gedeeltelijk. Maar de meerwaarde zit hem vooral in de tweede brandkamer. Vanuit de eerste brandkamer worden daar de restgassen opgezogen en voor een tweede keer verbrand. In die brandkamer kan de temperatuur oplopen tot wel 1.200 graden Celsius. Behoorlijk warm dus.

Schoon en zuinig

Een houtvergasser maakt dus optimaal gebruik van de brandstof: hij brandt het hout eigenlijk twee keer. Bovendien zijn er nauwelijks restgassen, die worden namelijk verbrand. Het is niet zo gek dus, dat zo’n kachel een rendement kan halen van wel 93 procent.

Aanvankelijk was een houtvergasser vooral bedoeld voor de industrie, maar tegenwoordig is het al veel normaler om met een houtvergasser je huis te verwarmen. Waar de industriële modellen bepaald geen rekening hielden met wat er mooi of huiselijk uit zag, zijn er nu fabrikanten die daar wél aan denken. Zo hebben houtvergassers voor consumenten twee ruitjes: zo kun je goed zien wat er binnenin gebeurt. En je ziet er, net als bij een gewone houtkachel, een waar vlammenspel.

Een bekende naam is Walltherm. Hun houtvergassers kun je rustig in je woonkamer neerzetten: ze zijn ontworpen voor vorm én functie. Een minder bekende houtvergasserfabrikant is LUUMA, maar die doet zeker niet onder voor de modellen van Walltherm. Ook deze kun je rustig in je woonkamer neerzetten. In onze showroom hebben we een model van LUUMA branden. Kom eens langs, dan laten we het je zien.

Aansluiten op de cv

Een houtvergasser is heel geschikt om aan te sluiten op de centrale verwarming. Zelfs als je hem in huiskamer wil zetten. Met een vermogen van zo’n 14 kW wil je dat ook wel, de meeste woonkamers hebben daar meer dan genoeg aan. Helemaal als je een goed geïsoleerd (nieuwbouw)huis hebt. Ook goed om te weten: onze houtvergassers kun je aansluiten via een buitenluchtaansluiting.

Meer weten over het aansluiten van je kachel op de cv? Je leest er hier meer over.

Houtvergasser en een buffervat

Je kunt de kachel goed koppelen aan een buffervat. Met het teveel aan warmte wordt dan water opgewarmd, zodat de warmte ook later nog gebruikt kan worden. Dat moet ook haast wel, want een houtvergasser produceert zo veel warmte dat een gemiddeld huishouden er meer dan genoeg aan heeft. Het water uit het buffervat kun je nog lang daarna gebruiken. Voor je douche bijvoorbeeld, of je radiatoren.

Meer over buffervaten lees je hier.

Een houtvergasser aansluiten op je cv is per definitie maatwerk. Wil je weten wat er bij jou thuis mogelijk is? Bel ons gerust, of maak een afspraak dat we bij je langskomen. We bekijken dan direct jouw persoonlijke situatie en geven we je individueel advies.

Reacties zijn uitgeschakkeld