Wat zijn de beste soorten haardhout?

Wat zijn de beste soorten haardhout?

Schoon hout stoken met zo min mogelijk rook? Daar zijn manieren voor. Maar je begint natuurlijk bij het begin: met het hout. Want hoe schoner en droger het haardhout, des te beter voor het milieu. En voor je buren, want je beperkt de rook.

Het ligt voor de hand, maar het is goed om nog eens te benadrukken: niet alles is geschikt om in de houtkachel te gooien. Om zo schoon mogelijk te stoken heb je optimale verbranding nodig. Dat gaat niet met vochtig, vies of bewerkt hout. Gooi je dat in je kachel, dan zorg je voor meer uitstoot van fijnstof, en komt er meer (zwarte) rook vrij. Dat wil je niet. En je buren ook niet.

Drogen

Kies dus voor schoon en droog haardhout. Goede houtblokken moeten wel twee jaar drogen, en soms nog wel langer. Hout dat net gekapt is bevat nog te veel vocht om te kunnen branden, zo’n 50 procent. Wil je schoon stoken, dan mag de vochtigheid maximaal 25 procent zijn. Je kunt dat zelf bereiken door je hout droog op te slaan, maar je kunt ook ovengedroogd hout kopen. Daarmee wordt in slechts een paar dagen de vochtigheid teruggebracht tot 15 procent.

Soorten haardhout

Welke soort je het beste kunt gebruiken, hangt af van je voorkeuren en van je houtkachel. Een speksteenkachel brandt bijvoorbeeld heel goed op elzenhout, omdat die sneller warmte afgeeft. Zo kan het speksteen eerder beginnen met opwarmen. Verder kun je denken aan essenhout, eikenhout en berkenhout. Die branden allemaal traag en geven een mooi vlammenspel. Berkenhout brandt daarnaast nog extra schoon en geeft veel warmte af.

De beste soorten haardhout zijn dus:

  • Berkenhout – extra schoon, veel warmte
  • Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel
  • Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen
  • Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af

Dit kun je beter niet in de houtkachel gooien: pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.

Zwitsers stoken

Wil je extra schoon stoken? Gebruik dan de Zwitserse methode. Daarmee steek je het vuur van boven aan in plaats van onderen. Hier staat uitgelegd hoe je dat doet.

Meer weten over welk haardhout voor jouw houtkachel geschikt is? Bel ons gerust, we geven je graag persoonlijk advies.

Reacties zijn uitgeschakkeld