Is stoken met hout slecht voor het milieu?

Is stoken met hout slecht voor het milieu?

Er is veel te doen over de schadelijke uitstoot van houtkachels. Het is zo dat de rook die vrijkomt bij het stoken van hout veel fijnstof bevat, en dat is schadelijk voor het milieu. Maar er zijn manieren om de hoeveelheid fijnstof te beperken. Je hebt het dus zelf in de hand.

Verbranding

Het eerste wat je kunt doen is kiezen voor een kachel met een optimale verbranding. De hoeveelheid fijnstof neemt namelijk toe als de verbranding niet helemaal goed verloopt. Je kunt dat zelf al zien als er bijvoorbeeld veel rook vrijkomt bij de verbranding. Veel (grijze) rook betekent over het algemeen ook meer schade. Ook kun je het zien aan de vlam: die is grillig en meestal gelig of een beetje oranje.

Als hout niet volledig verbrandt, dan komen er een hoop schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide, koolwaterstoffen, dioxine en teerdeeltjes. Je kunt je voorstellen dat die stoffen niet goed zijn voor de omgeving. Zie je geen rook en ruik je haast niets, dan brandt de kachel goed.

Stoken voor het milieu

Belangrijk is ook om te kiezen voor de juiste kachel. Met een goed rendement behoud je veel warmte, en stook je dus niet voor niets. Een traditionele open haard heeft een heel laag rendement, en kun je dus beter vervangen door een moderne kachel. Liefst een pellet- of speksteenkachel.

Schoon hout stoken

Sowieso is het goed om te kijken naar wát je verbrandt. Schoon en droog hout is essentieel voor een schone verbranding. Sommige kachels zijn zogenaamde ‘allesbranders’. Dat betekent niet dat je er zomaar alles in kunt gooien. Lees goed de specificaties, daarin staat precies wat er wel in kan.

En ook de manier waarop je stookt maakt uit. Wist je dat onderzoekers in Zwitserland allerlei manieren hebben onderzocht om zo schoon en veilig mogelijk te stoken? Ze ontwikkelden de Zwitserse methode, waarbij je het vuur niet van onderen, maar van boven aansteekt. Weg met dat krantenpapier dus. Hier lees je hoe je dat precies doet, Zwitsers stoken.

Ventilatie

Bedenk ook dat ventilatie onontbeerlijk is. Voor het milieu, maar ook voor je eigen veiligheid. En denk eraan dat stoken met mist of windstilte voor je buren niet erg fijn is. De rookgassen blijven dan langer in de buitenlucht hangen.

Stoken met hout hoeft dus niet schadelijk te zijn, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Uitgebreid advies over duurzaam stoken? Dat kan. Bel ons gerust, of kom langs in onze showroom.

Reacties zijn uitgeschakkeld