Wat is beter, een open of gesloten gashaard?

Kies je voor een hoger rendement, of meer sfeer? Wie een gashaard aanschaft, kan kiezen tussen een open en gesloten systeem. Dat heeft te maken met de manier waarop de zuurstof wordt aangevoerd en de restgassen worden afgevoerd. Dus of het raampje open of beter dicht kan blijven.

Open systeem

Bij traditionele haarden brandt het vuur met hulp van zuurstof uit de kamer, via de schoorsteen wordt de rook afgevoerd. Je kunt dus recht in het vuur kijken: gezellig. Zo werkt een open gashaard ook. Meestal zit er wel een ‘raampje’ in, maar soms ook niet. Dat hangt af van het type haard. Maar alleen bij een open systeem is het mogelijk om het raampje open te doen: de zuurstof wordt immers vanuit de kamer aangevoerd.

Gesloten systeem

Bij een gesloten systeem wordt de zuurstof aangevoerd via het rookkanaal, en de restgassen gaan via datzelfde kanaal weer naar buiten. Dat gebeurt via een pijp waarin een kleinere pijp is gemonteerd. Omdat er geen zuurstof vanuit de directe omgeving nodig is, zit het raampje dicht. Altijd. Dat betekent wel dat de haard een stuk efficiënter is. Daarnaast wordt de aangevoerde lucht alvast verwarmd in het rookkanaal, ook dat scheelt.

De voor- en nadelen

Met een open systeem kun je ook open vuur hebben in de kamer. Je gashaard is dan een echte sfeermaker. Bij een gesloten systeem kan dat niet. Maar daarmee heb je weer meer rendement. Het hangt dus af van je prioriteit: functie of sfeer?

Lukt het niet om te kiezen, dan kun je kijken of aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Kun je bijvoorbeeld genoeg ventileren? Zo niet, dan moet je voor een open systeem maatregelen treffen. Dat is ook al wanneer je in diezelfde ruimte een afzuiger hebt. Dan kan het misschien beter zijn een gesloten systeem te kiezen. Ook wanneer je bijvoorbeeld te weinig ruimte hebt voor een rookgasafvoer.

Rookkanaal

Het voordeel van een rookkanaal voor een gashaard ten opzichte van bijvoorbeeld een houtkachel, is dat die niet naar de nok van het huis hoeft te gaan. Een afvoer die via allerlei bochten naar de gevel naar buiten gaat, voldoet prima. Wel moet je er rekening mee houden dat het systeem iets ingewikkelder in elkaar zit dan bij een open systeem: er zijn immers twee pijpen nodig, één om zuurstof aan te voeren en één om de restgassen af te voeren. Maar uiteindelijk levert het meer warmte en dus rendement op. Het is dus een duurzamere oplossing.

Open systeem 

Gesloten systeem

+ Open vuur mogelijk + Efficiënter en duurzamer
+ Eenvoudiger afvoer + Goede optie voor hoofdverwarming
– Goede ventilatie noodzakelijk – Minder sfeervol
– Lager rendement – Ingewikkelder rookkanaal

Wat moet ik doen?

Kom je er nog niet uit, of weet je niet of jouw huis voldoet aan de eisen? Vraag het ons dan eens. Onze vakmensen hebben bakken ervaring en kunnen je helpen om jouw perfecte sfeermaker te vinden.

Reacties zijn uitgeschakkeld