Wat zijn de totale kosten van het installeren van een houtkachel?

Een kachel koop je niet zomaar. Als je het goed doet, is het een investering voor de rest van je leven. Maar wat kost dat nou eigenlijk?

Een houtkachel is een sfeermaker, maar ook een gebruiksproduct. Hij moet gewoon goed zijn. Je kunt pas echt ontspannen als je weet dat je er de juiste prijs voor hebt betaald. Wat voor jou de juiste prijs is, hangt af van verschillende factoren. Daarom lopen de totale kosten erg uiteen. Als je wil, geven we je advies over jouw persoonlijke situatie. Maar om een beeld te geven van waar je allemaal rekening mee kunt houden, hebben we hier een overzicht van alle kosten die komen kijken bij de installatie van een houtkachel.

Afhankelijk van de situatie in huis en de kachel die je kiest, varieert de prijs van 800 tot wel 15.000 euro. Het bedrag kan bijvoorbeeld erg oplopen als er nog geen rookkanaal aanwezig is in huis. Onze installateurs zorgen er dan eerst voor dat die wordt aangelegd. Ook maakt het uit welke soort kachel je kiest: een inbouwhaard is vanzelfsprekend duurder dan een vrijstaande haard.

Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen voor de installatie van een kachel? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Contact opnemen

Een kachel kiezen

Wil je gewoon een kachel die werkt, zonder veel poespas? Dan kun je er al een kopen voor 400 euro. Designmodellen beginnen zo’n beetje bij 800 euro. En ga je voor luxe, bijvoorbeeld speksteen? Dan kan je zomaar op 6.000 euro uitkomen, alleen voor de kachel. Ook maakt het uit of je kiest voor een inbouwhaard of een vrijstaande kachel: als we een kachel komen inbouwen, dan worden de kosten hoger. Dat deel van de totale prijs heb je dus helemaal zelf in de hand.

Rookkanaal

Waar je minder invloed op hebt, is of er in je huis al een rookkanaal is. Die is nodig om de rook op een schone manier naar buiten te leiden, en het liefst zo duurzaam mogelijk. Daarvoor moet er een dubbelwandige roestvast stalen buis aanwezig zijn. Heb je die al, dan hoeven we alleen nog maar de kachel daarop aan te sluiten, via een enkelwandige buis die door de kamer loopt. Ook daarvan lopen de kosten uiteen. Wil je die in een speciale kleur, dan wordt het iets duurder. Zo’n enkelwandige buis kost grofweg tussen de 30 en de 100 euro per meter. De installatie zelf, als je kiest voor een vrijstaande houtkachel, kost tussen de 275 en 400 euro.

Heb je alleen een gemetseld rookkanaal? Dan zorgen onze installateurs ervoor dat daar een flexibele rvs-buis doorheen wordt getrokken. Dat is een geïsoleerde buis die 60 tot 90 euro kost. De kosten van de aanleg van die buis gaan van 600 tot 800 euro. De kosten van de enkelwandige buis komen daar nog bovenop.

Heeft jouw huis helemaal geen rookkanaal? Geen paniek. Ook dat kunnen we aanleggen. Dat doen we met speciaal dubbelwandig afvoermateriaal, dat ervoor zorgt dat de kachel duurzaam en 100 procent veilig brandt. Het aftimmeren doen we ook, met brandwerend materiaal. De installatie zelf kost dan 400 tot 800 euro, het aftimmeren vanaf het plafond tot aan de nok van het huis zo’n 150 tot 300 euro per verdieping. Denk ook aan de materiaalkosten: een dubbelwandige rvs-buis kost tussen de 100 en 265 euro per meter en ook hier moet een enkelwandig buis geplaatst worden in de kamer à 30 tot 100 euro per meter.

Contact opnemen

Overzicht van de kosten

Kachel  €400 tot €6.000
Installatie bestaand rookkanaal  €275 tot €400 
Installatie gemetseld rookkanaal  €600 tot €800 
Installatie plus aanleg rookkanaal  €400 tot €800

Materiaalkosten per meter

Enkelwandige afvoerbuis €30 tot €100
Dubbelwandige rvs-afvoerbuis €100 tot €265
Flexibele geïsoleerde rvs-afvoerbuis €60 tot €90

En ik dan?

Het is moeilijk te voorspellen wat jij kwijt bent aan de installatie van een houtkachel. Wil je weten waar je aan toe bent? Neem dan contact met ons op. We bespreken alle opties en zoeken samen uit welke houtkachel bij jou en jouw levensstijl past. Zodat je een bewuste en duurzame keuze maakt over jouw sfeermaker.

Contact opnemen

Reacties zijn uitgeschakkeld