Een gevelaansluiting voor mijn pelletkachel, een goed idee?

Als je in huis stookt, dan moet de rook ergens naartoe. Hoe je dat het beste doet, verschilt per kachel. Een houtkachel en een gashaard hebben een rookkanaal echt nodig. Maar een pelletkachel heeft een ventilator om de rook weg te blazen. Dus waarom niet gewoon aan de gevel?

Het klinkt verleidelijk: een pelletkachel monteren met slechts een gevelaansluiting, zodat de rook direct weg kan. Normaal is een rookkanaal nodig om de rook weg te ‘trekken’. Dat komt door het principe van druk en onderdruk: rook verplaatst zich altijd naar de ruimte waar de druk lager is. Dat is wat een rookkanaal doet. De lengte is belangrijk. Hoe langer, des te groter de trek. En ook de temperatuur binnenin is van belang: hoe warmer, des te beter.

Ventilator

Maar bij een pelletkachel is niet veel natuurlijke trek nodig, aangezien die een ventilator heeft om de rook weg te drijven. En rookafdrijving via de gevel scheelt nogal ten opzichte van een dakdoorvoer. Je hoeft namelijk geen rookkanaal in je huis te creëren.

Toch is het geen goed idee. De ventilator is een hulpmiddel, en kan niet op zichzelf voor alle rookafvoer zorgen. Daarvoor moet de ventilator continu op vol vermogen draaien: met snelle slijtage en veel lawaai tot gevolg. Ook voor je gevel is het niet fijn. Hoewel de rook van een pelletkachel veel minder warm is, zul je alsnog last krijgen van roetaanslag op je gevel. Zonde.

Beter van niet

Het is ook niet nodig: pelletkachels vereisen eenvoudige en smalle afvoerbuizen, die behoorlijk makkelijk zijn aan te leggen. En ze nemen ook nog minder ruimte in. Nog een belangrijke reden om niet te kiezen voor een gevelaansluiting: fabrikanten geven vaak geen of minder garantie als een pelletkachel is aangesloten op de gevel.

Ga voor een rookkanaal

Kortom: verstandiger is om wel te gaan voor een dakdoorvoer. Dat is beter voor je ventilator. Moet je nog een rookkanaal aanleggen en heb je de ruimte, kies dan meteen voor een dubbelwandig rvs-rookkanaal van 150 millimeter, dat veelal voor houtkachels wordt gebruikt. Je weet dan zeker dat er genoeg trek is voor de pelletkachel, en mocht je ooit toch voor een houtkachel kiezen, dan kan dat altijd nog. En het kan ook nog eens goedkoper zijn dan een smaller kanaal van 80 millimeter. 

Geef het uit handen

Geen zin om een rookkanaal aan te leggen? Wij kunnen dit ook voor je doen in combinatie met een haard of kachel. Je kunt ons altijd bellen voor advies en informatie.

Reacties zijn uitgeschakkeld