Wat doet een houtkachel met een hoog rendement?

Een hoogrendementskachel is ontzettend efficiënt. Je hoeft veel minder hout te gebruiken dan bij een standaard houtkachel. Je huis is dus lekker warm met minder brandstof en minder moeite. 
 

Waarom een houtkachel met een hoog rendement? 

Kachels zijn door de jaren heen steeds verder verbeterd. De modellen van nu zijn nauwelijks meer te vergelijken met die van vroeger. Een oude, traditionele houtkachel heeft een rendement van ongeveer 50 procent. Bij een open haard is dit nog veel lager, namelijk zo’n 10 procent. Je hebt dan veel meer brandstof nodig voor dezelfde warmte. 

De moderne varianten hebben een rendement dat rond de 75 procent ligt. Dat is dus al een hele verbetering. Maar kies je voor een hoog rendement, dan behaal je pas echt winst. Daarbij kun je wel rond de 90 procent halen. Er is dus veel minder hout nodig om evenveel warmte te produceren.  

Vernieuwing

De verbeteringen bij de kachels met een hoog rendement zitten vooral aan de binnenkant. De brandkamer heeft namelijk een andere indeling. Hierdoor gaat de rook nog een keer door het vuur, waardoor alle deeltjes verbrand worden. Dit levert extra warmte op. Een andere verbetering is dat de lucht al wordt opgewarmd voordat het de kachel in gaat. Ook dit draagt bij aan een efficiëntere verbranding.   

Deze aanpassingen zijn dus goed voor het verwarmen van je woning en voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door de optimale verbranding komen er veel minder schadelijke deeltjes in de lucht terecht.  

Onze modellen 

Wij verkopen houtkachels met een rendement vanaf 73 procent. Wil je een kachel met een hoger rendement? Dan kom je uit bij de bekendere merken, zoals Contura en Altech. Bedenk wel: de manier waarop je stookt is heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je weet hoe je een kachel aan moet steken en aan moet houden.  

Weet je niet zeker of je wel op de goede manier stookt? Wij zijn altijd bereid om je hier advies over te geven. Natuurlijk helpen we je ook graag bij het uitzoeken van de juiste kachel. Wij kijken met je mee en geven je advies op basis van je persoonlijke situatie. Bel ons of kom langs in onze showroom om samen met ons de mogelijkheden te bespreken.  

Reacties zijn uitgeschakkeld