Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Heel interessant, nu de populariteit van aardgas hard afneemt. Helemaal nu ook in het Klimaatakkoord is vastgelegd dat we in 2050 allemaal van het gas af gaan. Een alternatief is een warmtepomp, die is efficiënt én duurzaam. Hiermee kun jij op een milieuvriendelijke manier je huis opwarmen.  

Hoe werkt een warmtepomp? 

Een warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit de lucht. Warmtepompen die gebruikmaken van lucht zijn verreweg het efficiëntst. Ze gebruiken maar een klein beetje stroom en zijn makkelijker te plaatsen. Daarom verkopen wij alleen dit soort pompen. 

Deze lucht-water-warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Hiermee wordt het water opgewarmd dat je nodig hebt voor je centrale verwarming of je warme douche. Wat veel mensen niet weten, is dat een warmtepomp je huis ook kan koelen. Heerlijk tijdens die warme zomerdagen.  

Een warmtepomp werkt goed tot een temperatuur van -6 graden Celsius, hoewel dit verschilt per pomp. Bij een lagere temperatuur wordt het rendement ook lager. Bij extreme kou heb je soms een tweede warmtebron nodig.  

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?  

Je kunt een warmtepomp aanschaffen voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. De belangrijkste vereiste is dat het huis goed geïsoleerd is. De aanvoertemperatuur is namelijk lager dan bij een cv-ketel. Daarmee wordt geregeld hoe warm het water is voordat het naar de kraan of verwarming gaat. Daardoor duurt het iets langer voordat het water opwarmt, maar het is wel veel zuiniger. En zorg je voor een goede isolatie, dan gaat er zo min mogelijk warmte verloren. 

Door die lage aanvoertemperatuur is een warmtepomp een perfecte match met vloerverwarming. Voor vloerverwarming is namelijk een veel lagere aanvoertemperatuur nodig dan voor radiatoren. Zo warm je op een heel efficiënte en comfortabele manier je huis op. 

De warmtepompen van REMKO 

Wij verkopen warmtepompen van het Duitse merk REMKO. Dit zijn warmtepompen van uitstekende kwaliteit. We hebben meerdere modellen, zodat we voor elke situatie de goede oplossing kunnen leveren. 

Heb je een compact model nodig? Kies dan voor de REMKO WKF 70. Deze heeft een vermogen van 2 tot 7 kW. Hij kan koelen met een vermogen van 1 tot 9 kW. Dit model is klein en daarom eenvoudig te plaatsen.   

De REMKO WKF 120 is groter en heeft ook meer vermogen: 8 tot 11 kW. De REMKO WKF 180 is het grootste model. Die heeft een vermogen van maar liefst 12 tot 18 kW.  

Hoeveel vermogen heb ik nodig? 

We snappen dat het lastig is om te bepalen welke pomp geschikt is voor jouw situatie. Een vuistregel is dat je de woonoppervlakte van je huis deelt door 40. De uitkomst geeft een indicatie van hoeveel vermogen je nodig hebt. Maar dit hangt natuurlijk af van hoe goed je woning geïsoleerd is.  

Heb je een hout- of gaskachel? Of misschien wel een cv-houtkachel? Deze kun je prima combineren met een warmtepomp. Dit heeft wel invloed op welk systeem geschikt voor je is. Onze vakmensen weten precies wat er allemaal kan. We helpen je graag met het kiezen en aanleggen van het voor jou perfecte systeem. 

Hoe zit het met de kostenbesparing? 

Met een warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig. Dit bespaart je dus een hoop geld. Gas is namelijk duur. Lucht kost niks. De warmtepomp zelf werkt op stroom en verbruikt meer dan een standaard cv-ketel. Je stroomkosten gaan dus wel iets omhoog, maar omdat je zoveel bespaart op gas kan dat prima uit. Hoeveel je precies bespaart, is uiteraard afhankelijk van je verbruik.  

Als je écht duurzaam en goedkoop wilt wonen, kun je het extra stroomgebruik opvangen door zonnepanelen te nemen. Als de zonnepanelen op zonnige dagen meer energie produceren dan nodig is, wordt deze energie gebruikt om extra water op te warmen. Door deze combinatie maak je dus nog efficiënter gebruik van beide systemen. 

Wat kost een warmtepomp? 

Het kleinste model van REMKO (de WKF 70) kost ongeveer 8.000 euro. Dit is inclusief installatie. Het grootste model van REMKO zit rond de 11.000 euro. De uiteindelijke prijzen hangen helemaal af van je wensen en je woonsituatie.  

Omdat het behoorlijke bedragen zijn, is het goed om te weten dat er subsidies zijn voor warmtepompen. De hoogte daarvan hangt af van het model dat je neemt. We begrijpen als geen ander dat je een warmtepomp niet zomaar koopt. Daarom helpen we je graag bij deze grote aankoop. Bel ons gerust voor meer informatie of advies. 

Reacties zijn uitgeschakkeld