Kan ik een warmtepomp combineren met een cv-houtkachel?

Zonder gas leven? Het duurt nog ruim dertig jaar, maar we moeten er toch aan. Daarom is het goed om nu alvast te kijken naar alternatieven. Je kunt er maar beter klaar voor zijn. Al eens nagedacht over een cv-houtkachel met een warmtepomp? Dit zijn de voordelen.

Een warm huis zonder gas, dat kan prima. Met een cv-houtkachel met warmtepomp heb je alleen hout en elektriciteit nodig. Handig, aangezien in het Klimaatakkoord van 2018 is vastgelegd dat een wereld zonder gas de toekomst is. In 2050 is het zover.

Duurzaam

Een warmtepomp is energiezuinig en duurzaam: je kunt ermee verwarmen, maar ook verkoelen. Sluit je de installatie aan op de centrale verwarming, dan kun je ook nog eens het kraanwater verwarmen, en het is geschikt voor vloerverwarming. Bovendien kun je het apparaat combineren met verschillende warmtebronnen, waaronder een houtkachel. Ideaal.

Meer over de werking van een warmtepomp lees je hier.

Installatie van een warmtepomp

Het is allang niet meer zo ingewikkeld om een warmtepomp aan te leggen. Waar vroeger een bodembron nodig was, hoeft nu alleen maar een verbinding met buiten gelegd te worden. Ook de kwaliteit is toegenomen. Luchtwarmtepompen hadden wat rendement en betrouwbaarheid betreft niet altijd een beste naam. De Duitse modellen van REMKO zijn echter hartstikke betrouwbaar.

Een warmtepomp werkt als een koelkast, maar dan andersom. Het apparaat haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. De pomp heeft daarvoor elektriciteit nodig, maar is bijzonder efficiënt: hij verviervoudigt de energie. Dus met 1kWh stroom, creëert hij 4 kWh warmte. Behoorlijk innovatief dus.

Geluid

Een groot nadeel is dat je een warmtepomp kunt horen. Dat is niet alleen voor jezelf vervelend, maar ook voor je buren, aangezien je het apparaat buiten aansluit. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook stille modellen die er ook nog eens moderner uitzien, van het merk REMKO bijvoorbeeld. Er zijn ook speciale nachtprogramma’s beschikbaar.

Wil je een warmtepomp optimaal kunnen gebruiken, dan moet je huis wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een goede isolatie (liever nog energieneutraal) en vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming. Benieuwd of jouw huis voldoet? Vraag ons eens om advies. We komen graag bij je thuis om mee te denken.

Volledig zonder gas

Wil je een warmtepomp gebruiken om volledig zonder gas te leven? Kies dan voor een combinatie met een cv-houtkachel. Of wees extra duurzaam en kies voor een pelletkachel: die is nog zuiniger. Ook kun je kiezen voor een combinatie met een zonneboiler. Met zo’n systeem ben je nog een stapje dichter bij zelfvoorzienend leven.

Echt stappen ondernemen voor een zuiniger bestaan? Bel of mail ons voor advies. We helpen je graag om nog duurzamer te leven.

Reacties zijn uitgeschakkeld