Sfeerhaarden: welke moet ik kiezen?

Een gezellig haardvuur doet een hoop voor de sfeer in je woonkamer. Maar welke sfeerhaard is eigenlijk geschikt voor jou en je woning? Wil je alleen sfeer? Of wil je ook optimaal profiteren van de warmte van een kachel? Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

De klassieke houtkachel

Veel mensen zien een houtkachel of open haard als de ultieme sfeermaker. Echte vlammen, het zachte geknetter van het vuur. Dit heeft een grote aantrekkingskracht. Het vuur geeft een heerlijke warmte af en de vlammen zorgen voor extra gezelligheid.

Een houtkachel vergt soms wel wat werk. Je huis moet er namelijk geschikt voor zijn, want je hebt een rookkanaal nodig. Als dit nog aangelegd moet worden, is dat een aardige klus. Je moet ook hout in huis halen om de kachel brandend te houden. Maar het resultaat mag er zijn: een heerlijk, knisperend houtvuur.

Denk voordat je een houtkachel koopt, goed na over waarom je een kachel wilt. Ga je de hele winter hout stoken om je hele huis op te warmen? Of wil je af en toe de kachel aansteken voor die extra sfeer? Dit maakt namelijk veel uit voor je uiteindelijke keuze.

Voor aansluiting op je centrale verwarming kun je kiezen voor een cv-houtkachel. Hier lees je er meer over.

Klik hier voor ons assortiment houtkachels.

Pelletkachels

Met een pelletkachel ervaar je sfeer en gemak. Deze kachels branden op houtkorrels. De korrels vul je af en toe bij via een reservoir en daarna heb je er geen omkijken meer naar. De kachel regelt zelf de temperatuur en de aanvoer van de korrels. Ondertussen geniet jij van de warmte en de mooie vlammen.

Er zijn tegenwoordig zelfs pelletkachels die je kunt aansluiten op je cv-systeem. In plaats van je cv-ketel is het dan de kachel die het water verwarmt. Deze systemen worden steeds populairder omdat ze milieuvriendelijk zijn. Pelletkorrels worden namelijk van heel schoon hout gemaakt. Je CO2-uitstoot is daardoor erg laag. Bovendien halen deze kachels een heel hoog rendement. Je hebt dus maar weinig houtkorrels nodig om je huis te verwarmen. Dit maakt zo’n kachel een stuk goedkoper en duurzamer dan wanneer je je huis verwarmt met gas.

Klik hier voor ons assortiment pelletkachels.

Gashaarden

Wil je vooral sfeer in huis en vind je de warmte wat minder belangrijk? Dan is een gashaard een goede optie. Je hebt de gezellige sfeer van een houtvuur zonder de rommel van hout, roet en as. Zo’n haard is heel makkelijk in gebruik. Je zet hem gewoon aan met een afstandsbediening of zelfs met je smartphone. Dit soort haarden geven wel warmte, maar meestal niet genoeg om als hoofdverwarming te dienen.

Er zijn vrijstaande gashaarden, maar je kunt ze ook laten inbouwen in een wand, schouw of in een bestaande open haard. Soms moet je huis wel aangepast worden, want je hebt een goed rookkanaal nodig. En bij een inbouwhaard komt vaak ook wel wat werk kijken. Maar als het eenmaal klaar is, heb je een geweldige sfeerhaard die je met één druk op de knop aansteekt.

Klik hier voor ons assortiment gashaarden.

Bio-ethanolhaard

Dit is een mooie sfeerhaard voor mensen die verlangen naar weinig gedoe en veel flexibiliteit. Deze haarden branden op bio-ethanol. Je kunt ze overal plaatsen, want je hebt geen rookkanaal of stopcontact nodig. Zet hem bijvoorbeeld neer op het terras, voor als die lange zomeravonden toch een beetje fris worden. En als je de dag daarna wat extra sfeer wilt in je woonkamer, dan neem je hem toch gewoon mee naar binnen?

Klik hier voor ons assortiment biobranders.

Elektrische sfeerhaarden

Wil je sfeer, maar wil je verder helemaal geen gedoe? De elektrische haard is dan het makkelijkst. Hierbij hoef je geen rookkanaal aan te leggen en je hebt geen hout nodig. Eigenlijk hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Makkelijker dan dit wordt het niet.

Bij de elektrische haarden van tegenwoordig is het vuur ontzettend realistisch vergeleken met de haarden van vroeger. Je kunt kiezen uit verschillende systemen. Er zijn haarden met LED-verlichting en de meest realistische vlammen worden gemaakt met waterdamp. Hierbij lijkt het vuur precies op een echt houtvuur.

Met een elektrische haard kun je echt alle kanten op. Je kunt hem inbouwen in een schouw, zodat het net lijkt alsof het een echte houtkachel is. Maar je kunt zo’n model ook midden in een ruimte zetten. Zo kun je van alle kanten van het vuur genieten. Je kunt er ook een doorkijkhaard van maken door hem te plaatsen een scheidingswand.

Wat moet ik kiezen?

De keuze voor een kachel of haard is meestal niet makkelijk. Er spelen veel zaken mee. Wat vind je mooi? Wat is je doel? Wat is er mogelijk in je woning?

Daarom kijken onze kachelexperts graag met je mee. Je kunt ons bellen, maar kom vooral eens langs in onze showroom en vertel ons wat je wensen zijn en wat je woonsituatie is. Wij geven je advies zodat je straks de perfecte sfeerhaard hebt.

Reacties zijn uitgeschakkeld