Een cv-houtkachel: wat is het en is het wat voor mij?

Een houtkachel geeft sfeer en warmte aan je huis. Maar dat doet hij alleen in de ruimte waar je hem plaatst. Met een aansluiting op je cv-systeem heb je nog meer profijt van je houtkachel en ben je ook nog eens milieubewust bezig.

Nieuwbouwwoningen mogen sinds kort geen gasaansluiting meer hebben. In 2050 moet iedereen zelfs stoppen met aardgas. Daarom is het verstandig om vast naar alternatieven te kijken. Een cv-houtkachel is een goede optie. Maar hoe werkt het? En welke soorten zijn er eigenlijk?

Wat is een cv-houtkachel?

Steeds meer mensen willen hun huis duurzaam en goedkoop verwarmen. Een houtkachel doet dit voor je. Er zijn namelijk kachels die je kunt aansluiten op je bestaande cv-systeem. De warmte van de kachel zorgt voor de opwarming van het water. Dit water wordt vervolgens door je cv-systeem gepompt.

Hoe veilig is een houtkachel als cv?

Een kachel als cv-systeem is veilig te gebruiken. Hiervoor moet je wel de juiste maatregelen treffen. Het grootste risico is dat er oververhitting of overdruk kan ontstaan. Dit risico neem je weg door een buffervat en een warmtewisselaar te installeren. Zo kan het systeem de overtollige warmte kwijt in het buffervat. Het warme water wordt daar opgeslagen voor later gebruik.

Meer over buffervaten lees je hier.

Een traditionele kachel

De traditionele cv-houtkachel lijkt veel op een gewone kachel. Het verschil is dat hij kamers heeft waar water doorheen loopt. De kachel warmt het water op, waarna het wordt rondgepompt door je cv-systeem. Zo worden ook de andere ruimtes in je huis lekker warm. Eigenlijk werkt het dus precies hetzelfde als je cv-ketel, alleen doet de houtkachel nu het werk.

Dit soort houtkachels zijn vrij goedkoop. Daar komt bij dat het altijd gezellig is in huis. Je kunt genieten van de vlammen en van de prettige warmte die een houtkachel afgeeft.

Een pelletkachel

Pellets zijn korrels die gemaakt zijn van schoon en onbehandeld hout. Deze korrels zijn de brandstof voor een pelletkachel. Handig, want je kachel bijvullen met korrels is een stuk makkelijker dan met blokken hout. Bovendien heb je er weinig werk mee. Pelletkachels hebben namelijk een erg hoog rendement, ze verbruiken dus weinig brandstof. Daarbij hebben ze een reservoir waar je de pellets in doet. Vanuit dit reservoir komen de pellets vanzelf in de kachel, zo hoef je dus niet om de haverklap je kachel bij te vullen. Ideaal toch?

Het belangrijkste voordeel van het stoken met pellets is dat dit nauwelijks een belasting is voor het milieu. Je stoot namelijk minder CO2 uit dan met een gewone cv-ketel of traditionele houtkachel. Bovendien krijg je momenteel subsidie als je een pelletkachel koopt. Hier lees je daar meer over

Een houtvergasser

Een houtvergasser is een bijzonder soort kachel. Hij heeft namelijk twee brandkamers. In de ene kamer wordt het hout vergast. Dit gas verplaatst zich naar de andere kamer, waar het verbrand wordt. Het vuur in de twee brandkamers is prachtig om te zien. Maar het belangrijkste is dat dit systeem ontzettend efficiënt is. Het hout wordt namelijk totaal verbrand. Het rendement is dus heel hoog en de CO2-uitstoot heel laag.

Wat is de beste keus?

Welk systeem het beste is om als cv te gebruiken, hangt af van je wensen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

  • De traditionele cv-houtkachel heel gezellig en niet duur. Een nadeel is dat je deze kachel relatief vaak moet bijvullen.
  • Het vullen van pelletkachels gaat een stuk efficiënter. Een nadeel is dat deze kachels wel duurder zijn. Ze maken ook meer geluid en het vlammenspel is minder indrukwekkend dan bij de traditionele kachel.
  • En tenslotte de houtvergasser. De werking hiervan is optimaal en de twee brandkamers geven je huis een gezellige sfeer. Ze zijn alleen wel behoorlijk duur in de aanschaf.

Je kunt altijd bij ons terecht als je meer wilt weten over cv-houtkachels. Bel ons of kom langs in onze showroom. Dan kun je gelijk kijken welke kachels je mooi vindt.

Reacties zijn uitgeschakkeld