Kan mijn pelletkachel ook minder geluid maken?

Een pelletkachel is met recht een populaire kachel. Het brengt de gezelligheid van een houtvuur, ultiem stookgemak en een hoog rendement samen. Soms zien mensen echter één groot nadeel: het geluid. Een pelletkachel kan behoorlijk goed hoorbaar zijn. Gelukkig zijn er oplossingen.

Waar komt het geluid vandaan?

De meeste pelletkachels maken gebruik van ventilators. In veel gevallen gaat het hierbij om twee ventilators. Eén om de warme lucht door de ruimte te verspreiden, de ander om rookgassen af te voeren. De eerste ventilator zorgt ervoor dat jij op afstand kunt genieten van een warme kachel en de kamer heel snel een aangename temperatuur krijgt. De rookgasventilator zorgt ervoor dat je geen last krijgt van rooklucht en stinkende dampen keurig worden afgevoerd.

Hoe kun je zelf het geluid beperken? 

Je kunt al zorgen voor minder geluid met een goed functionerend rookkanaal. Een ruim rookkanaal zorgt voor voldoende natuurlijke trek in de kachel. Rookgassen worden dan door gewone luchtstromen afgevoerd en de rookgasventilator zal praktisch niet worden gebruikt. Dit scheelt het geluid van één ventilator en heeft een belangrijk bijkomend voordeel: het verlengt de levensduur van jouw pelletkachel.

Wil je weten wat een goed rookkanaal is voor een pelletkachel? Lees dan onze blogs over rookkanalen.

Kachels zonder elektrische ventilator 

De meest ‘luidruchtige’ ventilator is een elektrische ventilator. Naast dat deze vrij veel geluid maakt, verbruikt hij ook nog eens energie. Daarom is het goed om eens te kijken naar alternatieven. Zo zijn er op de markt pelletkachels te vinden die geen gebruik maken van elektrische ventilators, maar van ventilators die worden aangedreven door een veer. Het voordeel hiervan is dat de ventilator een stuk stiller is, geen elektriciteit verbruikt en de draaisnelheid automatisch aanpast op de warmtevraag.

Modellen waarbij je de ventilator kunt uitschakelen 

Lang leve technologische vooruitgang. Een innovatie in de markt is de pelletkachel waarvan de ventilator kan worden uitgeschakeld. Hiermee is tegemoet gekomen aan de wens van veel kachelbezitters. Met deze nieuwe pelletkachels kun je de ventilator inschakelen wanneer je maximale warmte wil, maar uitschakelen wanneer je in stilte wil genieten van het vlammenspel. Wil je meer weten over pelletkachels met een uitschakelbare ventilator? Kijk dan eens rustig rond tussen de volgende modellen:

MCZ Cute

MCZ Musa 2.0

MCZ Vivo 90

MCZ Thema

MCZ Club 2.0

MCZ Suite 2.0

MCZ Star 2.0

Muisstille pelletkachels zonder ventilator 

Wie op zoek is naar een pelletkachel die de ambiance van een haardvuur kan neerzetten, zoekt toch nog naar een écht stille pelletkachel. En gelukkig: die bestaan. Deze pelletkachels zijn zo vormgegeven dat ze optimaal warmte kunnen afgeven door middel van natuurlijke warmtestromen. Kortom: er wordt geen gebruik gemaakt van een warmteventilator.

Bovendien is ook het design van de pelletaanvoer en de rookgasventilator zo geavanceerd dat ze vrijwel geluidloos werken. Steek je deze pelletkachel aan, bereid je dan voor op een muisstille en ontzettend sfeervol vuur. Ben je benieuwd naar de pelletkachels die zonder ventilator werken? Bekijk dan eens de volgende modellen:

MCZ Cap

 

Reacties zijn uitgeschakkeld