Pelletkachels

Wie op zoek is naar een zuinige en duurzame manier van stoken, komt al snel uit bij een pelletkachel. Die is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog stukken goedkoper dan andere kachels. De investering waard dus. Maar wat is het en waar moet je allemaal aan denken?

Een pelletkachel steek je aan met houtpellets: dat zijn kleine, samengeperste stukjes resthout. Je doet deze stukjes in een bakje dat je in de kachel zet. De kachel regelt op basis van de kamertemperatuur de aanvoer van lucht en pellets zelf: daar hoef je niks voor te doen. Eigenlijk net zoals je centrale verwarming, alleen dan met pellets als brandstof.

Let op: Pelletkachels leveren we overal in Nederland. Wil je hem ook laten installeren? Meestal kan dat, maar bespreek het eerst eens met ons. Elke situatie is namelijk anders. Bel ons voor vrijblijvend advies op 0546-561204.

Pelletkachels

Wie op zoek is naar een zuinige en duurzame manier... Lees meer

Merken

Het bekendste merk is de Italiaanse producent MCZ. Dat is niet voor niets: in Italië zijn dit soort kachels al gemeengoed. Onze kachelexperts staan volledig achter de kwaliteit van dit merk. Ook zijn ze door MCZ zelf opgeleid en weten er dus alles van. Daarnaast verkopen we nog enkele andere merken die net als wij de kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Ze onderscheiden zich met ander design bijvoorbeeld. Het is maar waar jouw voorkeur ligt.

Net als bij een houtkachel heb je een rookafvoer nodig, al is die bij een kachel met pellets veel minder complex. Die heeft namelijk een ventilator die de rookgassen wegblaast, en dat scheelt. Daardoor is een afvoer met een diameter van 8 of 10 centimeter al voldoende. Toch is het beter om te kiezen voor een uitgebreider rookkanaal. Dat is beter voor je kachel, die hoeft dan minder te blazen. En dat is weer beter voor zijn levensduur. Sommige mensen denken aan een gevelaansluiting voor deze warmtebron. Dat is meestal niet zo'n goed idee. Lees er hier meer over.

Een pelletkachel: hoog rendement

Het grootste verschil met een houtkachel is dat je veel minder brandstof nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Het rendement is met houtpellets dus veel en veel hoger. Er zijn pelletkachels die een rendement halen van wel 97 procent. Dat is ongekend hoog. Niet gek dus, dat de overheid momenteel subsidies geeft voor de aanschaf bij zo’n kachel.

Dat heeft ook te maken met het feit dat het met dit type kachel de milieuvriendelijkste manier van houtstoken is. In vergelijking met gewoon hout stoot je met het stoken van pellets veel minder fijnstof uit. Als je dan toch moet kiezen voor een andere manier van stoken dan met gas, dan is dit een goed alternatief. Want er is nu eenmaal vastgelegd in het Klimaatakkoord dat we in 2050 allemaal van het gas af moeten zijn.

Meer weten over de uitstoot van fijnstof bij houtkachels? Je leest het hier.

Hypermodern

Alle pelletkachels zijn uitgerust met een computer. Die moet immers meten hoe warm het in de kamer is, wat de kwaliteit van de pellets zijn, hoeveel pellets er bij het vuur moeten, maar ook of de afvoer van rookgassen nog goed gaat. Een behoorlijk ingenieus apparaat dus. Dat betekent ook dat er soms iets fout kan gaan in de software, en dat is ingewikkelder dan een gewone houtkachel. Onze installateurs zijn opgeleid tot experts op dit gebied, en kunnen je uitgebreide uitleg geven over de werking van de software. En ook na aankoop kun je altijd bij ons terecht.

Gezellig vuur

Binnenin een pelletkachel brandt ook een vuur. Dat kan best gezellig zijn, maar houd er rekening mee dat het ander vuur is dan in bijvoorbeeld een houtkachel. Houtpellets hebben een andere manier van branden. Dat kun je alleen begrijpen door het zelf te zien: kom dus eens langs in onze showroom, dan zetten we er eentje voor je aan.

Ook moet je eraan denken dat dit type kachel een ingebouwde ventilator heeft. Daarmee verspreidt hij de warmte in de kamer, maar blaast hij ook de rookgassen weg. Die ventilator zorgt ervoor dat je hem hoort. Daar kun je weinig aan doen. Hoeveel geluid het ding maakt, verschilt per merk en type. Ook maakt het uit wat voor rookkanaal je hebt. Een goed rookkanaal zorgt voor een betere afvoer van de restgassen, de ventilator hoeft dan minder te blazen. Ook dit kun je alleen snappen als je het hoort met je eigen oren. Kom eens bij ons langs.

Verschillende modellen

Net als gewone kachels zijn er van pelletkachels verschillende types. De bekendste en meestverkochte is het vrijstaande model. Denk eraan dat in veel gevallen de rookgasafvoer aan de achterkant zit, dus dat de kachel meer ruimte inneemt dan je op basis van de afmetingen zou verwachten.

Ook zijn er tegenwoordig inbouwpelletkachels. Die kun je gebruiken ter vervanging van je open haard, of in laten bouwen in je muur. Er is hierbij een verschil tussen een inzet- en een inbouwmodel.

In opkomst is de cv-pelletkachel. Daarmee verwarm je niet alleen je kamer, maar je hele huishouden. Je sluit hem aan op je centrale verwarming, waardoor je ook kunt douchen met de warmte van je pellets. Vanzelfsprekend is iedere cv-kachel maatwerk. Bel ons daarom voor advies. We komen graag bij je thuis kijken wat jouw mogelijkheden zijn.