Hoe voorkom ik rook in de kamer van de houtkachel?

Rook in de kamer is normaal als je de klep van de houtkachel open doet, maar natuurlijk behoorlijk vervelend. Er zijn manieren om de hoeveelheid rook te verminderen. Dat is niet alleen fijner, maar ook nog eens beter voor je gezondheid.

Zolang je het klepje van de kachel dicht houdt, kan de rook veilig via het rookkanaal naar boven, naar buiten. Dat komt omdat in de kachel genoeg onderdruk is, en de natuurlijke trek ervoor zorgt dat de rook opstijgt. Doe je het kacheldeurtje open, dan is het lastig om de onderdruk in stand te houden, zodat de rook nog steeds via het rookkanaal afgevoerd wordt. Dus trekt de rook naar binnen, de woonkamer in. Niet fijn.

Heter opstoken

Gelukkig zijn er manieren om het probleem te verminderen, of rook in de kamer zelfs te voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat het vuur heter opgestookt wordt, dat is beter voor de onderdruk en dus voor de trek.

Dat kun je doen door het vuur eens op een andere manier aan te steken. Door de verbranding op een goede manier op gang te brengen wordt het vuur heter, waardoor de onderdruk groter wordt. Wist je dat opstoken met krantenpapier helemaal niet zo schoon en veilig is? Je kunt de kachel beter aansteken op de Zwitserse manier. Daar lees je hier meer over.

Een andere manier om het vuur heter op te stoken is het gebruik van goede houtblokken. Die moeten schoon en droog zijn, anders wordt het nooit echt warm binnenin de kachel.

Op een kiertje

Ook kun je eens proberen de klep eerst op een kiertje te zetten voordat je hem helemaal open doet. Zo zorg je ervoor dat er niet ineens veel zuurstof naar binnen stroomt.

Als dit niet werkt zou er iets mis kunnen zijn met de aanleg van de kachel. Misschien zit er iets in het rookkanaal, is het vervuild, of blijkt dat de afvoerbuis te smal is of ongeschikt.

Vermoed je dat het probleem buiten je macht ligt? Vraag ons dan eens om advies. We komen graag bij je thuis om te kijken wat er beter kan.

Reacties zijn uitgeschakkeld