Hoe installeer je een rookkanaal voor een houtkachel?

Een kachel installeren is geen simpel werkje. Je hebt te maken met vuur binnenshuis: de afvoer moet dus veilig zijn, en het liefst ook zo duurzaam mogelijk. Dat is best ingewikkeld. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Onze installateur Marcel legt uit.

Voor een rookkanaal gelden allerlei wettelijke eisen. Dat is niet voor niets. Want waar vuur is, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. En je wil natuurlijk zorgeloos kunnen genieten van jouw sfeermaker. Schakel daarom altijd een vakman in voor de installatie van een kachel, dan weet je zeker dat aan alle eisen is voldaan.

Druk en onderdruk

Voordat we ingaan op alle opties voor afvoerbuizen, is het goed om te weten hoe dat nou eigenlijk werkt, zo’n rookkanaal. Dat heeft alles te maken met druk. Lucht verplaatst zich altijd naar de ruimte waar de druk lager is. Dat noemen we onderdruk. Rook doet dat ook, via de afvoerbuis. Waar zo’n buis dus voor moet zorgen, is dat daar de druk lager is dan in de kachel zelf, zodat de rook naar boven wordt getrokken. Dat heet trek.

Een rookkanaal trekt beter als het bijvoorbeeld langer is. En hoe rechter, des te beter het is voor het drukverschil. Ook maakt de temperatuur uit: een rookgasafvoer van geïsoleerd roestvast staal wordt goed warm en trekt beter dan bijvoorbeeld een gemetseld rookkanaal.

Terugslag

Die druk is heel belangrijk. Als er te weinig drukverschil is, wordt de rook niet goed afgevoerd en kan die terugslaan naar de kamer. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. In sommige gevallen is het dan ook nodig om bijvoorbeeld een rookafzuiger te plaatsen, die de afvoer en verbranding verbetert.
De hitte is ook een punt: kachels met een hoog rendement worden een stuk warmer. Het materiaal van de rookgasafvoer moet daar tegen kunnen, metaal (roestvast staal bijvoorbeeld) is dan vaak de eerste keuze. Daarnaast moet de buis bij een hoger vermogen breder zijn. Daarom vragen modernere kachels vaak om een bredere afvoerbuis.

Wat je kiest, is dus niet alleen afhankelijk van wat je mooi vindt, of wat goedkoper is. Het moet veilig zijn en passen bij jouw kachel. We geven je graag persoonlijk advies over wat voor jou werkt. Maar hieronder kun je alvast lezen over alle mogelijkheden.

Enkelwandige buizen

De enige buis die je ziet, is de buis die van de kachel naar je plafond gaat. Dat is de enkelwandige buis waarmee we de kachel aansluiten. De buis kan zo’n 300 graden worden, hij mag dus niet langs brandbare materialen lopen. Hoe hoger het vermogen, des te breder de buis moet zijn. De minimale breedte staat altijd vermeld bij de productinformatie.

Blauwgegloeid

De goedkoopste optie is de blauwgegloeide buis, herkenbaar aan de blauwzwarte kleur. Deze werd vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig raden we dit sterk af. Het materiaal kan niet goed tegen grote hitte en roest sneller. Ook kun je de buis niet in een andere kleur krijgen. Jammer, als blauwzwart niet bij je interieur past.

Staal

Beter kun je kiezen voor een stalen buis. Het materiaal kan goed tegen hoge temperaturen, en we kunnen de buizen leveren in de kleur die je wil. Ze zijn wel wat moeilijker te plaatsen en er zijn niet veel soorten verloopstukken.

Rvs

De beste, maar ook meteen de duurste optie is roestvast staal (rvs). Dit materiaal kan heel hoge temperaturen aan, is makkelijk te installeren en de buizen zijn ook nog in allerlei kleuren te spuiten. Bovendien is er een veelheid aan verloopstukken beschikbaar in rvs.

Dubbelwandig rookkanaal

Om de rook van het plafond naar buiten te krijgen, is een andere buis nodig. Daarvoor gebruiken we dubbelwandige buizen, liefst van rvs. Doordat de buis dubbelwandig is, blijft de buitenkant relatief koud. Daarnaast is rvs makkelijk in het onderhoud, snel warm (dat is nodig voor een goede trek) en vrij simpel te plaatsen. Het materiaal is alleen behoorlijk prijzig.

Flexibel rvs

Flexibele rvs-buizen zijn onze eerste keuze. Deze zijn geschikt voor vrijwel iedere situatie. We gebruiken dit materiaal voor de aanleg van nieuwe rookkanalen, maar ook om een oud gemetseld rookkanaal geschikt te maken voor een houtkachel met een hoog rendement.

Marcels tips

  • Laat het rookkanaal eens per jaar schoonmaken.
  • Enkelwandige afvoerbuizen mogen nooit in direct contact staan met het plafond of andere materialen.
  • Het enkelwandige rookkanaal moet een afstand tot de muur hebben van minimaal driemaal de diameter van de buis.

Hoe zit het in mijn huis?

Liever persoonlijk advies? Ieder huis vraagt om een andere aanpak. We vertellen je graag alles over de aanleg van het rookkanaal in jouw huis. Neem direct contact met ons op.

Reacties zijn uitgeschakkeld