Gashaard in een schouw: efficiënte en gezellige warmte

Een open haard hoeft allang geen houtvuur meer te zijn. Met een schouw kun je namelijk alle kanten op: een elektrische haard is mogelijk, maar ook een gashaard. En die laatste is ideaal als je er ook nog je kamer mee wil verwarmen. Een stuk efficiënter dan een ouderwetse open haard en ook nog eens hartstikke gebruiksvriendelijk.

Tegenwoordig geeft het vuur van een gashaard haast hetzelfde vlammenspel als dat van een houtvuur. Veel merken hebben namelijk de gasbranders in de houtdecoratie verwerkt, daardoor lijken de vlammen net uit het hout zelf te komen. Bovendien heeft een gashaard als voordeel dat je geen hout hoeft bij te vullen en de haard met een afstandsbediening kunt aanzetten. Soms zelfs met een app. Dan kun je al bibberend van de kou op het tuinpad al je haardvuur aanzetten. Gemak dient de mens.

Waar moet ik op letten?

Een belangrijk aspect van een inbouwhaard is de inbouwdiepte. Heb je een schouw, dan heb je maar beperkte ruimte. Je komt dus beter uit met een minder diepe haard. Vooral DRU, Bellfires en Kalfire hebben gashaarden die geschikt zijn voor een schouw. Kijk eens naar de DRU Excellence XT, of de Kalfire GP105/79F.

Benieuwd naar andere gashaarden? Kom eens bij ons in de showroom, we geven je graag advies.

Schouw bij de gashaard

Met een klassieke schouw er omheen heb je écht het gevoel tegen een open haard aan te kijken. Dat kan een nieuwe schouw zijn of een antieke. De laatste is veel authentieker, maar de mogelijkheden worden wat beperkt omdat je vastzit aan specifieke afmetingen. Kies je voor een nieuwe schouw dan kan die op maat gemaakt worden. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

Om een echt openhaardgevoel te creëren kun je kiezen voor een stenen achterwand, alsof je zo tegen het schoorsteengat aankijkt. Dat is de meest klassieke optie. Maar heb je liever een andere achtergrond voor jouw haardvuur, dan kan dat ook: de meeste gashaardmerken bieden verschillende achterwanden aan. Bijvoorbeeld een vlakke achterwand, een glazen spiegelwand, zodat de vlammen worden gereflecteerd, of een zwarte achtergrond met een profiel.

Gashaard in bestaande schouw

Heb je al een schouw waar je blij mee bent, dan kun je ook kiezen voor een inzethaard. Dat is een soort kastje dat je in je schouw zet. Nadeel is dat het vaak niet perfect past, dus dat je wat van de ruimte moet inleveren. Al valt dat haast niet op: meestal wordt er een kader bij geleverd die dat verhult. Er zit dus wel altijd een rand omheen. En dat is weer jammer, want met een open haard wil je juist het gevoel hebben recht in het vuur te kijken.

Kortom: een gashaard laten inbouwen is de mooiste oplossing, maar als dat niet kan, dan is een inzethaard een mooi alternatief. Benieuwd wat voor jou de beste keuze is? Bel ons eens voor advies, of kom langs in onze showroom. We geven je vrijblijvend advies.

Reacties zijn uitgeschakkeld