Emaille bij houtkachels, hoe werkt dat?

Emaille bij houtkachels, hoe werkt dat?

Je ziet het geregeld staan: verkrijgbaar in zwart of wit email. Of ivoor. Zelfs groen. Je snapt waarschijnlijk wel dat zo’n laag de kachel een kleurtje geeft. Maar wat doet het verder eigenlijk?

Eigenlijk is het een oude traditie: houtkachels emailleren. Het beschermt de kachel tegen roest en verkleuring. Bovendien is de kachel daardoor makkelijker schoon te maken. Vroeger barstte de emaillelaag nog weleens, dat is tegenwoordig niet meer zo. Sommige fabrikanten, zoals Jøtul, geven zelfs wel tien jaar garantie op de bovenlaag. Je kunt er dus van uitgaan dat hij lang meegaat.

Wat is email?

Email is een dunne laag gesmolten glas en is al eeuwenoud. Het werd al gebruikt door de Egyptenaren om aardewerken, metalen en stenen voorwerpen mee te versieren. En kachelfabrikanten begrijpen de voordelen. Je kunt er kachels in elke gewenste kleur mee spuiten, want email kan tegen heel hoge temperaturen. Ideaal als je kachel ook fungeert als een meubelstuk dat gezien mag worden.

Dovre en Jøtul voeren hun kachels uit in allerlei verschillende kleuren email: olijfgroen, ivoor, wit, bruin, zwart en grijs. Soms is het ook mogelijk om bijpassende afvoerbuizen te bestellen die van de kachel naar het plafond gaan. Zodat jouw kachel en de afvoer duidelijk bij elkaar horen.

Kleurtje kiezen

Wil je graag een kachel met een ander kleurtje dan gewoon zwart gietijzer? Kijk dan eens bij de modellen van Dovre, Jøtul en DRU. Daarbij kun je vaak zelf een kleur kiezen.

Geen idee wat bij je past, of weet je niet waar je moet beginnen? Bel ons gerust. We geven graag vrijblijvend advies.

Reacties zijn uitgeschakkeld