Wat is de uitstoot van fijnstof van een houtkachel?

Het milieu is belangrijk voor je, dat begrijpen we. Dat vinden we zelf ook. Het is bekend dat de rook van houtkachels ongezond kan zijn: die zorgt namelijk voor een verhoging van fijnstof in de atmosfeer en daar kun je ziek van worden. Dat willen wij natuurlijk ook niet. Daarom gaan wij alleen voor veilig stoken met schone kachels. Hoe? Leggen we uit.

Je hebt vast weleens gehoord van fijnstof. Dat zijn vuile deeltjes die in de lucht hangen, bijvoorbeeld uit de uitlaat van je auto en van sigarettenrook. Maar ook gedroogde mest in veestallen en zelfs zout uit de Sahara zorgen voor fijnstof in de lucht. Fijnstof wordt aangeduid met de afkorting PM: particle matter. Er wordt onderscheid gemaakt tussen PM10, PM2,5 en PM0,1. Hoe lager het getal, des te kleiner het fijnstofdeeltje. En hoe kleiner het deeltje, des te schadelijker het is voor de gezondheid. Daarom zijn er internationale normen opgesteld om die te verminderen.

Houtkachels

Houtkachels zorgen dus ook voor de uitstoot van fijnstof, namelijk PM10. Dat komt door de verbranding van hout, daarbij komen reststoffen vrij. Opvallend genoeg zorgen houtkachels van particulieren voor meer (meetbare) luchtvervuiling dan de industrie: daar worden dure filters gebruikt die de grootste deeltjes tegenhouden. Al is de kans groot dat daar in veel grotere hoeveelheden kleine fijnstofdeeltjes worden uitgestoten. Maar duidelijk is: houtkachels produceren fijnstof. En dat is slecht voor de gezondheid.

Moet ik dan wel aan een houtkachel beginnen, vraag je je af? Goed dat je die vraag stelt. Je bent dus bereid milieubewuste keuzes te maken. En geloof het of niet: dat kan ook met een houtkachel. Er zijn verschillende manieren om de uitstoot van je kachel tot een minimum te beperken. Doe je ze allemaal, dan ben je goed bezig. Dat zien wij ook graag.

Het juiste model

Milieubewust kiezen voor een houtkachel begint bij de keuze voor het model. Een ouderwetse open haard zit bijvoorbeeld op 158 gram fijnstof per gigajoule. Een gemiddelde houtkachel op 113 gram per gigajoule. Dus voor dezelfde hoeveelheid warmte is er een verschil van 45 gram fijnstof. En als de verbranding optimaal is door een goed geïnstalleerd rookkanaal, dan kan de uitstoot zelfs teruglopen tot 22 gram fijnstof per gigajoule. Wil je weten welke kachels het zuinigst zijn? Vraag het ons, dan vertellen we je alle opties. Ook kunnen we je adviseren over installatie. Sterker nog: we voeren hem zelfs voor je uit.

Daarnaast maakt het uit wat je verbrandt. Schoon brandhout zorgt voor minder vervuiling. Logischer kan haast niet toch? Gebruik je ander soort hout, dan kan de uitstoot meer dan verdubbelen. Turf en stro is nog erger. Maar wil je echt schoon stoken, kies dan voor pellets. Er zijn pelletkachels die slechts 8 gram fijnstof per gigajoule uitstoten. Dezelfde hoeveelheid warmte zorgt dan dus voor veel minder vervuiling.

Stoffilter

Er zijn opties om de fijnstofdeeltjes tegen te houden. Stoffilters houden de deeltjes niet alleen tegen, maar zorgen ook voor veel meer rendement. Dus ook al zijn ze prijzig, weet wel: een filter verdient zich terug. In een experiment in Noorwegen bleek zelfs binnen zes maanden. Er zijn ook houtkachelmerken die al filters inbouwen, bijvoorbeeld Barbas. Een andere manier om de rook te filteren is een rookfiltersysteem in het rookkanaal, die kunnen wel 92 procent van de uitstoot terugdringen.

Stoken met minder rook

Ook kun je met je stookgedrag een verschil maken. De meesten hebben geleerd een vuur van onderaf aan te steken. Dat is niet de milieuvriendelijkste manier, zo blijkt uit Zwitsers onderzoek. De onderzoekers hebben verschillende manieren van stoken bekeken en zijn daarmee tot de Zwitserse methode gekomen. Daarmee krijg je een beter vuur waarvan de rook binnen enkele minuten verdwijnt. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wil je meer weten over milieubewust stoken? We hebben een hoop kennis in huis. Bel of mail ons gerust, dan vertellen we je er alles over.

Reacties zijn uitgeschakkeld