Hoe kan ik het beste hout stoken?

Houtvuur is onmiskenbaar sfeervol. Bovendien biedt een houtkachel genoeg warmte om de kamer te verwarmen. Als je het goed doet, dan heb je minder hout nodig, ontstaat er minder rook en dus minder roet. Kortom: je stookt veilig. Hoe dan? Kachelexpert Hans vertelt.

Gebruik goed hout

Schoon en droog hout is ontzettend belangrijk. Gebruik je hout dat vies of vochtig is, dan brandt de kachel niet goed. En een kachel die niet goed brandt is niet zuinig, produceert meer rook en is dus schadelijker voor de gezondheid.

Het allerbelangrijkste is dat het hout onbewerkt is. Dus geen hout met verfresten, mdf, plastic of ander schadelijk materiaal. Dat soort materiaal is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar maakt ook het rookkanaal en de schoorsteen kapot. Gebruik ook geen krantenpapier: de deeltjes die vrijkomen van de verbranding van drukinkt is slecht voor je gezondheid.

Aanmaakhout

Wees daarbij spaarzaam met aanmaakhout: blokjes van 25 tot 30 centimeter lang en 2 tot 5 centimeter breed zijn het beste. Beter is het om geen houtsnippers te gebruiken, omdat die het vuur te snel laten oplaaien.

Zorg voor een geschikt rookkanaal

Als je rookkanaal goed in elkaar zit, dan is er genoeg natuurlijke trek. Dan stijgt de rook door de onderdruk vanzelf omhoog en worden de verbrandingsgassen goed afgevoerd. Wees er zeker van dat het rookkanaal lang en breed genoeg is. Informeer eens bij ons, of lees hier meer over het rookkanaal.

Ventilatie

Vuur brandt op zuurstof, die zuurstof komt uit de woonkamer. Als er niet genoeg verse lucht is, ontstaat er onderdruk in de kamer, en komt de rook de kamer in. Door te ventileren zorg je voor de aanvoer van nieuwe lucht. Er zijn huizen waarbij ventileren een probleem is, of waar bijvoorbeeld een afzuiger problemen veroorzaakt. Dan kan het een idee zijn om een houtkachel met een buitenaansluiting te nemen. Advies nodig? Bel ons gerust.

Hout stoken: een goed begin…

Het beste steek je het vuur niet van onderen aan, maar van boven. Dat heet de Zwitserse manier van stoken. Hoe je dat doet? Je stapelt de blokken hout op elkaar, en topt de stapel af met twee lagen aanmaakhout. Tussen de blokken aanmaakhout leg je aanmaakblokjes, die steek je aan. Zet de luchttoevoer helemaal open en zet de deur op een kiertje. Na een paar minuten moet het vuur branden en kun je het deurtje dichtdoen en de luchttoevoer aanpassen.

Meer over de Zwitserse methode lees je hier.

Nieuw hout erbij doen

Heb je het vuur aan, laat al het hout uitbranden tot er een gloeiende laag ontstaat op de bodem. Doe het kacheldeurtje voorzichtig open, daarmee voorkom je dat er al te veel rook ontsnapt door het drukverschil. Schuif de gloeiende laag iets naar achteren en plaats de nieuwe blokken voor een deel op de gloeiende laag. De houtblokken vatten dan langzaam vlam.

Denk eraan om niet te veel te stoken. Onnodig veel gebruik van de houtkachel zorgt voor slijtage en is niet goed voor het rookkanaal. Een vuil rookkanaal zorgt voor meer uitstoot van fijnstof, en dat is schadelijk voor jezelf en je omgeving.

Laat het vuur branden

Een kachel werkt het beste als je hem op vol vermogen aan hebt. Alleen dan brandt het hout optimaal en is de uitstoot van fijnstof het minst. Bedenk daarom van tevoren goed hoeveel vermogen je nodig hebt en ga daar niet onder of boven zitten.

Heb je een specifieke vraag over duurzaam en schoon stoken? Bel ons dan gerust. We hebben kachelexperts met bakken ervaring: ze vertellen je alles wat je moet weten.

Reacties zijn uitgeschakkeld