Hoe steek ik een houtkachel aan?

Stoken met zo min mogelijk rook: dat gun je je buren. Het kan écht. Dus vergeet de manier met het krantenpapier in de houtkachel, eigenlijk is dat hopeloos ouderwets. De nieuwe manier is veiliger, schoner en duurzamer. Het heet omgekeerd of ook wel Zwitsers stoken.

Het is niet alleen fijner voor je buren, ook de brandweer adviseert deze manier van stoken. Door de houtkachel aan te steken met krantenpapier komt er veel vieze rook in het rookkanaal terecht. De viezigheid kan gaan branden, en dat kan weer gevaarlijk zijn. Minder rook is dus ook nog eens veiliger.

Het idee van het Zwitserse stoken is dat je de haard van bovenaf laat ontbranden. Volgens een Zwitsers onderzoek (vandaar de naam) is dit de schoonste manier. Als je het goed doet, is de rook al binnen een paar minuten weg.

Zo werkt Zwitsers stoken

  • Zet de luchtkleppen en afvoer open
  • Doe droog en schoon hout haaks op elkaar in de kachel, met de grootste onderop, de kleinere bovenop.
  • Bovenop de stapel hout leg je een laag aanmaakhout en daar bovenop nog een laag aanmaakhout. Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, want daar leg je nu een of twee aanmaakblokjes neer.
  • Met een lange aansteker kun je de aanmaakblokjes nu aansteken. Houd de deur van de kachel nog een paar minuten open, ook als het vuur al brandt.
  • Vul de kachel pas bij als al het hout is opgebrand en er een laag as onderin de kachel ligt. Doe daarvoor eerst de luchttoevoer dicht. Schuif eerst de as naar achteren en leg dan het nieuwe blok hout voor een deel in de warme as. Het nieuwe hout vat dan langzaam vlam.

Reacties zijn uitgeschakkeld