Waarom wordt mijn kachelruitje vies?

Een vies kachelruitje is natuurlijk zonde. Je wilt tenslotte genieten van die mooie vlammen. Waardoor worden de raampjes vies? En belangrijker: hoe voorkom je het?

Redenen voor een vies kachelruitje

Bij het verbranden van hout komt altijd roet vrij. Een deel hiervan belandt op het raampje van de kachel. Veel kachels hebben een systeem waardoor schone lucht voor het kachelruitje langs stroomt. Hierdoor heb je minder aanslag. Deze systemen verschillen per fabrikant, het een werkt beter dan het ander.

De hoeveelheid roet hangt ook af van het soort hout dat je gebruikt. Als je slecht of nat hout gebruikt, heb je snel last van roetaanslag. De temperatuur van de verbranding heeft ook invloed. Bij een te lage temperatuur is de verbranding niet optimaal en blijft er veel roet achter.

Hoe voorkom ik roetaanslag?

Je wilt je natuurlijk zo min mogelijk bezighouden met schoonmaken. Maar het hoort er helaas wel bij. Hoe goed je je best ook doet en hoe goed je kachel ook is, het ruitje wordt uiteindelijk toch wel vies. Maar we hebben gelukkig wel wat tips om ervoor te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van hebt:

  • Zorg dat je je rookkanaal goed op orde hebt. Het rookkanaal moet passen bij het soort kachel dat je hebt. Een rookkanaal van goede kwaliteit voert rook en roet goed af. Lees hier meer over het rookkanaal.
  • Steek je de kachel op de goede manier aan. Hier zijn veel methodes voor, maar hier lees je welke de beste is. Deze methode is veilig en schoon en werkt heel goed.
  • Smoor het vuur niet te veel. Een heet vuur dat voldoende zuurstof krijgt, zorgt voor efficiënte verbranding en dus ook voor weinig roetaanslag.
  • Gebruik het juiste soort hout. Hoe schoner en droger je hout is, hoe minder vies je kachelruitje wordt. Het is ook nog eens beter voor het milieu. Bewaar je haardhout dus op een droge plek.

Moet je toch aan de slag? Hier lees je hoe je een schoonmaakbeurt het beste aanpakt.

Hulp nodig?

Heb je alles geprobeerd maar heb je nog steeds veel roetaanslag? Vraag je je af of je rookkanaal wel in orde is? Bel ons of kom langs in de showroom. Onze kachelexperts hebben geheid een oplossing.

Reacties zijn uitgeschakkeld