Kleine houtkachel: is dat een goed idee?

Een kachel kost nou eenmaal ruimte, die moet je wel hebben. Maar zelfs in een klein huis kun je een kachel plaatsen. We hebben een hoop kleine en compacte modellen houtkachels in ons assortiment. Waar je allemaal aan moet denken? Kachelexpert Hans legt het uit.

Ruimte kun je misschien wel maken voor een houtkachel. Maar heb je ook gedacht aan de hoeveelheid warmte die je nodig hebt? In een kleinere kamer heb je minder warmte nodig, hij is immers veel sneller op temperatuur. Dus kun je prima af met wat minder vermogen. Ook maakt het uit of je huis is geïsoleerd. In nieuwbouwhuizen is de isolatie zo goed, dat je niet veel hoeft te stoken. Goed om rekening mee te houden.

Vermogen

Gelukkig zijn er een hoop compacte uitvoeringen die daaraan voldoen. Meestal heb je al genoeg aan een vermogen van 4 kW. Twijfel je over het benodigde vermogen? Bel ons dan gerust, dan helpen we je vooruit.

Je hoeft niet bang te zijn dat een lager vermogen ook betekent dat je minder plezier hebt van de kachel. Onze nieuwste compacte modellen geven net zo’n mooi vlammenspel als hun grotere broertjes. Kies je toch voor een hoger vermogen? Dan loont het om na te denken over een aansluiting op de centrale verwarming, in combinatie met een buffervat bijvoorbeeld. Je kunt dan warmte ‘sparen’ voor later. Lees hier meer over een cv-houtkachel.

Rookgasafvoer

Ook bij kleinere kachels moet je goed nadenken over de rookgasafvoer. Kies je voor een buitenluchtaansluiting bijvoorbeeld, of niet? Ook zijn er verschillende materialen beschikbaar: het bekende gietijzer, plaatstaal, maar ook kleinere modellen zijn verkrijgbaar met een spekstenen laag.

Zoek je specifiek een kleine houtkachel? Hier hebben we een lijst van kachels die dan wat voor jou zijn.

De 8 beste kleine houtkachels

Dovre Vintage 30

Morsø 1412

DRU 44 ME

Wanders OAK

Dovre 325

Contura i4 FS

Dovre 250

Modernline Baby
Afbeeldingsresultaat voor modernline baby

Reacties zijn uitgeschakkeld