Vermogen en rendement: hoe maak ik een keuze?

Als je een houtkachel gaat kopen, is het belangrijk om te kijken naar het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe warmer het wordt. Hoe hoger, hoe beter zou je denken, maar een hoog vermogen is absoluut niet altijd ideaal.

Minder fijnstof

Een kachel moet lekker kunnen branden, het liefst op volle kracht. Dat is beter voor de kachel zelf, voor jou en voor het milieu. Op die manier zorg je voor minder fijnstof in de lucht en dat is voor iedereen beter. Meer over fijnstof lees je hier.

Dus een kachel volop aanzetten is beter dan gesmoord vuur. Je kunt je voorstellen dat je een kleine kamer snel opgewarmd hebt met een kachel met een hoog vermogen. En dan moet je het vuur dus nog even door laten branden: dat wordt een sauna. Dus heb je een kleinere kamer, dan heb je minder vermogen nodig. Makkelijk toch?

Isolatie

Dan is er nog meer waar je rekening mee kunt houden. Woon je bijvoorbeeld in een oud huis met slechte isolatie? Dan kun je beter een iets hoger vermogen kiezen. Nieuwbouwhuizen daarentegen zijn zo goed geïsoleerd dat je nog maar nauwelijks hoeft te stoken. Dus dan kun je weer met minder vermogen af.

Natuurlijk maakt het ook uit of je de kachel überhaupt voor verwarming wil gebruiken. Als je hem alleen maar hebt voor de sfeer, dan telt: hoe lager het vermogen, des te beter. Voor het vlammenspel maakt het weinig uit of je een hoog of laag vermogen hebt, de nieuwste modellen zijn daar helemaal op ingesteld.

Een normale woonkamer van 40 vierkante meter heeft ongeveer 4 kW vermogen nodig, mits die goed geïsoleerd is. Voor een grote woonkamer van 180 vierkante meter kun je soms wel 10 kW nodig hebben. Is jouw huis volgens de allernieuwste technieken geïsoleerd? Dan kun je misschien wel af met slechts 2 kW.

Rendement

Dan moeten we het nog hebben over rendement. Want het verschilt per houtkachel hoeveel warmte geleverd wordt met dezelfde hoeveelheid hout. En of die warmte wel terechtkomt in de ruimte waarvoor het bedoeld is. Een ouderwetse open haard heeft een heel laag rendement: slechts 10 procent van de geproduceerde warmte komt in de kamer terecht, het grootste deel wordt afgevoerd via de schoorsteen. Een spekstenen kachel daarentegen kan een rendement van wel 90 procent halen.

Kortom: heb je een houtkachel met een hoog rendement en een hoog vermogen? Dan hoef je hem maar heel even aan te hebben om het warm genoeg te hebben. Wil je genieten van een gezellig vuur, dan kun je dus beter voor een lager vermogen kiezen.

Maatwerk

Elke houtkachel is maatwerk. Dus bel ons gerust voor advies, of kom langs in onze showroom. Dan zie je meteen hoe ons assortiment kachels er brandend uitziet.

Reacties zijn uitgeschakkeld