Wat is het verschil tussen een plaatstalen en gietijzeren kachel?

De meeste kachels worden gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Beide materialen hebben hun eigen voordelen. Maar wat is nou het verschil? En wat past het beste bij jou?

Kachels van gietijzer 

Gietijzer is een heel duurzaam materiaal. Een kachel van gietijzer gaat tientallen jaren mee. Het materiaal kan goed tegen hoge temperaturen en houdt warmte goed vast. Perfect voor een kachel dus.  

Zoals de naam al zegt, wordt gietijzer gegoten in mallen. Je kan hiermee dus allerlei vormen maken. Veel kachels van gietijzer hebben dan ook mooie, sierlijke decoraties. Door de manier van produceren hebben deze kachels geen kwetsbare lasnaden. Degelijke kwaliteit dus.  

Gietijzeren kachels hebben als bescherming soms een emaillen laag. Email is namelijk heel hard en het zorgt ervoor dat de kachel minder snel roest. Verder is email makkelijk schoon te maken omdat het heel glad is. Het wordt ook gebruikt om kachels te decoreren, het is namelijk in allerlei kleuren te leveren.  

Kachels van plaatstaal  

Een kachel van plaatstaal ziet er heel anders uit dan een van gietijzer. Plaatstaal is dunner en geeft een kachel een strakker en verfijnder uiterlijk. Dit geeft een heel andere sfeer in je woonkamer. Houd jij van strak, modern en tijdloos? Dan is plaatstaal de perfecte keus.   

Plaatstaal wordt op een andere manier verwerkt dan gietijzer. Het wordt gevouwen, gebogen en gelast. De lasnaden kunnen een zwak punt van de kachel zijn. Kies daarom altijd voor goede kwaliteit, dan weet je zeker dat je kachel lang meegaat.  

De verschillen in warmte 

Gietijzer en plaatstaal verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua warmte. Een kachel van gietijzer warmt langzaam op, maar blijft wel lang warm. Plaatstaal wordt heel snel warm en koelt ook snel weer af.  

Ook de afgifte van de warmte is verschillend. Gietijzeren kachels geven stralingswarmte af. De ruimte dicht bij de kachel wordt hierdoor snel warm. Als je knus rondom de kachel zit, ervaar je een prettige warmte. Hoe verder je bij de kachel vandaan zit, hoe minder warm het is.  

Stralingswarmte 

Houd er rekening mee dat het dicht bij een kachel met stralingswarmte erg heet kan worden. De muur waar de kachel bij staat, moet hier wel tegen kunnen. Bovendien moeten er geen meubels dicht bij de kachel staan die niet tegen hoge temperaturen kunnen. Kijk dus goed naar de inrichting van je kamer. 

Bij kachels van plaatstaal is meestal sprake van convectiewarmte. Koude lucht wordt aangezogen door de kachel, waarna er warme lucht opstijgt. De hele ruimte wordt hierdoor van bovenaf gelijkmatig verwarmd. De temperatuur is dus overal min of meer gelijk. Het duurt wel wat langer voordat je het lekker warm hebt, want je voeten worden als laatste warm. Ook kun je de luchtverplaatsing voelen. Dit zorgt ervoor dat convectiewarmte wat minder comfortabel aanvoelt dan stralingswarmte. 

Je hoeft niet altijd een keuze te maken tussen convectie- of stralingswarmte. Er zijn namelijk gietijzeren kachels én plaatstalen kachels die deze twee soorten warmte combineren. Zo profiteer je optimaal. 

Welk materiaal moet ik kiezen? 

Het hangt van je wensen af welk materiaal het beste of het mooiste is. Overleg met onze kachelexperts zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Wij voorzien je graag van deskundig advies. Bel ons of kom eens gezellig langs in de showroom. Dan kun je meteen zien welk soort kachels jou het meeste aanspreekt.  

Reacties zijn uitgeschakkeld