Heb ik een buffervat nodig bij een cv-houtkachel?

Een cv-houtkachel kan veel meer rendement opleveren als je hem aansluit op een buffervat. Zo’n vat houdt warm water ‘achter de hand’. Dat scheelt, dan hoef je niet steeds opnieuw te stoken. Of een buffervat nodig is in jouw situatie, hangt ervan af. Kachelexpert Hans legt uit.

Als je je houtkachel wil gebruiken om je hele huis te verwarmen, dan kan het voordelig zijn om een buffervat aan te sluiten. Daarin wordt water opgewarmd voor later: als de kachel niet aan staat, is er toch warm water. Een buffer dus.

Zo’n vat lijkt op een boiler, maar is toch anders. Een boiler wordt ook gebruikt voor warm water uit de kraan, een buffervat alleen voor de centrale verwarming. Het water in het vat bevat geen zuurstof en veroorzaakt dus geen roest, daardoor kan het vat uit staal gemaakt worden en blijft het water nog langer warm. Soms is het wel nodig een boiler aan te sluiten bij een cv-houtkachel, als je bijvoorbeeld ook zonnecollectoren hebt.

Hoe werkt het?

Het is een leeg vat waar warm water in en uit kan stromen. Het water dat door de kachel is verwarmd stroomt het vat in, en komt daar bij kouder water. Omdat de soortelijke massa van koud water groter is, komt het warme water daar altijd bovenop te liggen. Vaak is er dus sprake van temperatuurverschil in het vat, dat soms wel 30 graden kan zijn. Het voordeel daarvan is dat er sneller warm water beschikbaar is: je hoeft immers niet het hele vat in één keer te verwarmen.

De voordelen van een buffervat

  • Een buffervat zorgt voor een hoger rendement van de warmtebron en de hele installatie.
  • Afzonderlijke warmtebronnen kunnen aan elkaar verbonden worden.
  • Je kunt hoge en lage temperaturen combineren.

Bij een houtkachel

Vooral bij een cv-houtkachel is een buffervat het overwegen waard. Een houtkachel kan immers niet aan- en uitgezet worden, zoals een normale cv-ketel. Het enige wat je kunt doen om de warmte van een houtkachel te regelen is het vuur smoren. Dat is niet alleen zonde, het gaat namelijk ten koste van de kwaliteit van verbranding en het rendement, maar het is ook niet milieuvriendelijk. Een houtkachel kan beter volledig opgestookt worden: daarmee zorg je voor de minste uitstoot van fijnstof en heb je de minste roetvorming.

Het overschot aan warmte kan gebruikt worden om het water in het vat te verwarmen. Die warmte kan vervolgens nog uren het huis verwarmen, waardoor je maar enkele uren per dag hoeft te stoken.

Bij een waterpomp

Ook bij een waterpomp kan een buffervat een goed idee zijn. Zo’n vat zorgt ervoor dat de compressor langer kan doordraaien, dat is beter voor de levensduur en voor het rendement. In combinatie met een cv-houtkachel of zonnecollectoren is het sowieso een goed idee: die kan de verschillende systemen met elkaar in verbinding brengen.

Bij een cv-gasketel

Als je een gasketel met een laag vermogen hebt, is het een uitstekende oplossing. Het kan dan namelijk lastig zijn een grote ruimte in één keer te verwarmen. Het water uit het buffervat biedt ondersteuning als de warmtebehoefte piekt. Bijvoorbeeld als je thuiskomt op een koude winterdag en snel wil opwarmen. Met een buffervat kan dat dus ook met een kleinere ketel.

Hoe groot moet een buffervat zijn?

Best handig dus, maar wat heb je precies nodig? De minimale grootte hangt af van waar je het vat voor wil gebruiken. Een andere belangrijke factor is het zogenaamde waterzijdig vermogen. Dat geeft aan hoe lang een kachel of andere warmtebron nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid water te verwarmen. Zo kan een houtkachel met een waterzijdig vermogen van 10kW per uur een vat van 1.000 liter 11,6 graden Celsius verwarmen. In theorie zou de kachel dan zeven uur nodig hebben om het hele vat van 10 naar 90 graden Celsius te verwarmen. In de praktijk duurt het langer. Bovendien is het vaak niet nodig om het hele vat in één keer te gebruiken, een buffervat is vooral bedoeld om schommelingen op te vangen.

Grofweg komt het op het volgende neer:

Warmtebron

Bufferinhoud

cv-houtkachel 35 liter/kW
houtvergassingsketel 70 liter/kW
zonnecollectoren 50 liter per m2 oppervlakte
warmtepomp 25 liter/kW

Hoe zit het bij mij?

Of het in jouw situatie een goed idee is om een buffervat aan te sluiten, hangt dus van verschillende factoren af: wat wil je ermee, welke warmtebron(nen) kies je en hoe is de situatie in huis? Wil je persoonlijk advies, bel ons dan vrijblijvend. We hebben jarenlange ervaring met de installatie van cv-kachels, en helpen je graag verder.

Reacties zijn uitgeschakkeld