Vrijstaande pelletkachel

Een pelletkachel is een zuinig en duurzaam alternatief voor een hout- of gaskachel. Niet voor niets krijg je subsidie als je er een koopt. Fabrikanten spelen handig in op de toegenomen populariteit: zo zijn er pelletkachels in alle soorten en maten. Dus ook vrijstaande.

Overweeg je om een kachel te nemen die letterlijk een plek inneemt in je interieur? Dan is een vrijstaande kachel een goed idee. Wil je ook nog duurzaam en zuinig stoken, dan zit je helemaal gebakken.

Vrijstaande pelletkachel

Een pelletkachel is een zuinig en duurzaam alterna... Lees meer

Pelletkachel bijvullen

Een pelletkachel biedt allerlei voordelen ten opzichte van een houtkachel. Je hoeft hem bijvoorbeeld minder vaak bij te vullen, hij heeft een reservoir waar je de pellets in kunt doen. De kachel brandt autonoom, sommige wel meer dan 30 uur achter elkaar zonder bijvullen. De kachels zijn uitgerust met software die aan de hand van de kamertemperatuur bepaalt hoeveel brandstof er nodig is om de ruimte op temperatuur te brengen of te houden en voegt zelf de pellets toe.

Stoken met pellets is ook schoner, en dus beter voor het milieu. Tel daarbij nog de lagere stookkosten op en je bent om.

Bij vrijstaande pelletkachels moet je eraan denken dat de afvoeraansluiting meestal aan de achterkant zit. Daardoor komt de kachel nog iets verder van de muur te staan. Houd daar rekening mee bij de keuze voor de kachel.

Ander vlammenspel

Verder is het goed om te weten dat het vuur van pellets er anders uitziet dan dat van hout. Het is minder speels. Dat begrijp je alleen als je het zelf gezien hebt. Kom daarom eens kijken bij ons in de showroom. Je kunt dan ook luisteren: een pelletkachel geeft meestal namelijk een zoemend geluid vanwege de ventilator die erin zit om de rookgassen weg te blazen. Dat kan storend zijn. Er zijn ook modellen met een ventilator die uit kan, of een extra stille ventilator. Handig, als je in stilte van de warmte wil genieten.

Het voordeel van de ventilator is dat de rookgasafvoer veel minder complex is dan die van een houtkachel. Een goed rookkanaal is wel ons dringende advies, maar hij hoeft minder breed te zijn en hoeft tegen minder hitte bestand te zijn. Bel ons anders eens voor advies.

Aansluiten op cv

Pelletkachels hebben als bijkomend voordeel dat er modellen zijn die genoeg vermogen hebben om een heel huis te verwarmen, inclusief tapwater. Dat is ideaal als je overweegt duurzamer te gaan stoken, bijvoorbeeld zonder gas. Dit kan ook met enkele vrijstaande modellen. Zo maak je je ‘meubelstuk’ functioneel: hij verwarmt je hele huishouden.