Vrijstaande houtkachel

Niets voelt zo authentiek als een vrijstaande houtkachel. Het geeft je huiskamer niet alleen warmte, maar ook karakter. En wist je dat je ook met hout duurzaam kunt stoken? Dat begint al met de keuze voor de kachel. Daarom geven we je graag enkele tips om de keuze gemakkelijker voor je te maken.

Natuurlijk kies je het liefst de mooiste kachel in ons assortiment. Meestal kan dat gewoon, de meeste modellen hebben verschillende opties. Maar het is goed om te weten dat elk huis en elke ruimte beperkingen heeft. Niet iedere kachel is geschikt voor iedere woning.

Vrijstaande houtkachel

Niets voelt zo authentiek als een vrijstaande hout... Lees meer

Ruimte voor de vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande houtkachel heeft bijvoorbeeld ruimte nodig. Kijk daarom eerst goed waar hij kan staan en hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een achteraansluiting en moeten iets van de muur af staan. Het is goed om van tevoren te weten of die mogelijkheden er zijn.

Vermogen

Bereken goed hoe groot de ruimte is die de kachel moet gaan verwarmen. Dat is belangrijk om te bepalen welk vermogen je nodig hebt. Het beste is namelijk om een houtkachel volop te laten branden. Kies je een kachel met een te hoog vermogen, dan is je kamer te snel warm en moet je het vuur smeulen. Dat is slecht voor de verbranding en zorgt voor extra luchtvervuiling. Bovendien doe je er je kachel ook geen plezier mee: daarmee verkort je zijn levensduur.

Rookafvoer

Een ander punt is het rookkanaal. Bij iedere kachel hebben in de specificaties vermeld wat de minimale diameter moet zijn voor de rookafvoer. Kan dat in jouw huis? Mocht je er niet uit komen, dan kunnen we altijd bij je langskomen om het te inventariseren. Bel ons eens voor vrijblijvend advies.

Andere tips:

  • We hebben ook houtkachels zijn die ’s nachts kunnen blijven branden.
  • We kunnen de kachel plaatsen met bijpassende vloerplaat.
  • De afvoer in de woonkamer kan in verschillende uitvoeringen, dus ook in dezelfde kleur als de kachel.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.