Houtkachels

Een houtkachel in huis zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor een ultieme beleving en sfeer. Het gevoel dat je krijgt in de koudere herfst en winterdagen van het knisperende hout, de warmte en het zicht op het vuur geeft direct een prettige sfeer in je woonkamer. Krijg je het al warm? Neem direct een kijkje in ons assortiment houtkachels en laat je verassen.

Indien u vragen heeft, neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak in de showroom

Houtkachels

Een houtkachel in huis zorgt niet alleen voor warm... Lees meer

Houtkachels bij Uwkachel.nl

Bij UwKachel.nl kun je terecht voor prachtige houtkachels met een design dat bij jou past. De houtkachels kunnen helemaal worden afgestemd op jouw wensen en voorkeuren. De vraag is alleen wat voor houtkachel je wil en nodig hebt om het optimale resultaat te behalen als het gaat om de warmte afgifte. Wij snappen dat het voor jou moeilijk is om de juiste houtkachel te kiezen, daarom zijn wij altijd bereikbaar voor passend en professioneel advies. Om je alvast te informeren hebben wij bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een houtkachel voor je op een rijtje gezet, welke modellen wij jou te bieden hebben en waar je op moet letten bij een kopen van een houtkachel om tot de juiste keuze te komen.

Weet je al precies wat je wil? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of kijk rustig rond op onze website, hier kun je al ons aanbod bekijken en met specificaties die daarbij horen. Kom je bij het lezen van de productomschrijving er toch nog niet helemaal uit dan kun je altijd contact opnemen voor verduidelijking.

De voordelen van een houtkachel

Er zijn een legio aan voordelen aan een houtkachel in huis, hieronder zal een opsomming gemaakt worden waarom een houtkachel een goede investering is:

 • Gevoel en gezelligheid

Wanneer je een houtkachel vergelijkt met een elektrische haard of gashaard dan brengt een houtkachel naar onze mening veel meer sfeer en gezelligheid met zich mee. Het geluid van het knisperende hout, de vlammen die dansen in de kachel en de warmte die het met zich mee brengt is een ervaring aan zich. Niets brengt meer gevoel, sfeer en gezelligheid dan het vuur in een houtkachel.

 • Hoog rendement

Er is tegenwoordig nog steeds een misverstand als het gaat om het rendement die een houtkachel heeft. Vaak wordt de vergelijking met vroeger getrokken, vroeger ontsnapte er veel warmte rechtstreeks door de schoorsteen, echter is dit niet meer het geval. De houtkachel van vandaag heeft een veel beter rendement en nu kan het zelfs zijn dat de houtkachel een te hoog rendement heeft voor jouw woonruimte. Daarom is het tegenwoordig slim om in gesprek te gaan met een kachel specialist om te kijken naar jouw specifieke vierkante meters, isolatie en vermogen van de houtkachel om de juiste houtkachel te kiezen voor de woonruimte.

 • Goedkoper in aanschaf

In vergelijking tot een gashaard dan ligt de prijs van een houtkachel een stukje lager. Wanneer u minder te besteden heeft is dus een houtkachel een voordeligere keuze.

 • Reductie rookoverlast

De houtkachels van tegenwoordig genereren veel minder rookoverlast dan jaren geleden, dit komt door de technische ontwikkelingen. Er zijn door de jaren heen sterk verbeterde verbandtechnieken ontwikkeld waardoor het hout op een betere manier verbrand en minder rook veroorzaakt. We hebben ook houtkachels die geheel automatisch de aan- en afvoer van de lucht reguleren, hierdoor wordt er een optimale trek van de lucht gegarandeerd. Door middel van deze techniek zal je geen rookoverlast van de houtkachel ervaren

 • Voor ieder wat wils

Houtkachels zijn er in allerlei soorten, maten, inbouw, vrijstaand, rond, vierkant en ga zo maar door. Er zijn kachels voor zowel binnen als buiten, zo is er voor iedereen wel een houtkachel te vinden. Neem een kijkje in ons assortiment om te kijken welke houtkachel bij jou past.

De nadelen van een houtkachel

Een houtkachel heeft natuurlijk ook nadelen, echter is de vraag of dit opweegt tegen alle voordelen. Hieronder zullen deze nadelen worden toegelicht:

 • Veel werk

Als er wordt gekeken naar het werk wat er verzet moet worden om een vuurtje te kunnen stoken dan moet er hout gekapt, gekloofd en gedroogd worden voordat het gebruikt kan worden. Dit kost redelijk wat moeite, maar dan heb je ook wat. Niet iedereen heeft dit er voor over, gelukkig zijn hier ook oplossingen voor, je kan kant en klaar brandhout kopen, dit kost alleen wel iets meer.

 • Onderhoud

Een houtkachel moet van binnen schoongemaakt worden eens de zoveel tijd, de schoorsteen moet worden geveegd, het onderhoud door de specialist en het glaswerk moet worden schoongemaakt. Er zijn echter ook houtkachels beschikbaar die het glaswerk uit zichzelf schoonmaken, informeer gerust naar de mogelijkheden.

 • Droogtijd van het hout

Wanneer je wil gaan stoken dan is het belangrijk dat het brandhout maximaal een vochtpercentage van 20% heeft. Om brandhout op de vereiste 20% vochtpercentage te krijgen duurt het ongeveer 2 a 3 jaar. Wanneer je niet zeker weet of het brandhout bruikbaar is kan je dit meten door middel van een vochtmeter, deze geeft het vochtpercentage aan van het hout aan.

 • Rookoverlast

Er wordt vaak gesuggereerd dat houtkachels veel rookoverlast veroorzaken, echter zoals aangegeven bij de ‘voordelen’ is dit niet meer het geval. Plus wanneer je rekening houdt met de volgende aspecten dan zal je er geen last van ervaren:

 • De Zwitserse stookmethode
 • Hout met een vochtpercentage van minder dan 20%
 • Het weer geschikt is (genoeg trek in de lucht)

Soorten houtkachels

Voor het plaatsen van een houtkachel binnen zijn veel mogelijkheden. Er zijn veel verschillende soorten houtkachels. Wij leggen graag van ieder type houtkachel uit wat de mogelijkheden zijn:

De vraag is welk model het beste bij jouw woonsituatie past, deze vraag is vaak moeilijk te beantwoorden. Dit heeft met een aantal factoren te maken, namelijk: heb je al een houtkachel en wil je dat deze vervangen wordt? Dan is een inzethoutkachel het meest ideaal. Maar wil je graag een houtkachel waarbij de stalen afvoerpijp zichtbaar is dan is een vrijstaande houtkachel de kachel die je nodig hebt. Kort gezegd elke houtkachel heeft zijn voor- en nadelen, hierdoor gaan wij alle typen kort uitleggen zodat jij de beste keuze kunt maken.

Inbouw houtkachel
Wanneer je kiest voor een inbouw houtkachel dan heb je niet alleen een mooie kachel, je hebt dan ook een houtkachel ombouw. De inbouw houtkachels worden meestal geleverd met ombouw, de afvoerpijp wordt weggewerkt in de muur. De inbouw houtkachels zijn altijd maatwerk, de afmetingen, de kleur en het materiaal die gebruikt wordt zal in overeenstemming met jou afgewerkt worden als het gaat om bijvoorbeeld het stucwerk, behang of verf.

Bekijk onze inbouw houtkachels

Vrijstaande houtkachel
Een vrijstaande houtkachel is zoals het staat beschreven een houtkachel die volledig vrij van de muur staat. Een groot voordeel hier van is dat de houtkachel bijna overal in de woning kan staan. Dit geeft je creativiteit voor de plek voor de houtkachel. De vrijstaande houtkachel heeft altijd een afvoerpijp die zichtbaar is. Lijkt een vrijstaande kachel je wat? Kijk dan gerust rond in ons aanbod.

Bekijk onze vrijstaande houtkachels

Inzet houtkachel
Een inzet houtkachel is een kachel die je vervangt voor een andere kachel, dit betekend dat je nu al een kachel heeft maar een andere kachel wil aanschaffen. Wij kunnen deze over het algemeen snel monteren op de plek van de oude kachel. UwKachel heeft een ruim aanbod in inzet houtkachels.

Bekijk onze inzet houtkachels

Liftdeur of draaideur
Bij inbouw houtkachels zijn er verschillende opties als het gaat om de draaideur. Er zijn houtkachels die geleverd worden met een liftdeur, dit houdt in dat het glaswerk van boven naar beneden gaat net zoals bij een lift. Bij een liftdeur kan er zowel met het raam open als dicht worden gestookt. De andere optie is een draaideur, hier gaat de deur open zoals mensen gewend zijn.

Vermogen houtkachel

Houtkachels zijn er in veel verschillende soorten en maten, de een heeft een hoog en de ander een laag rendement. Wanneer je een laag rendement hebt dan betekend dit dat je minder warmte uit het hout kan halen en dus duurder uit bent dan wanneer je een kachel koopt met een hoger rendement.  Als je houtkachel een hoog rendement hebt doe je bijvoorbeeld 30 minuten met een blok en wanneer je houtkachel een laag rendement heeft kan een blok ongeveer 5 minuten branden. Het vermogen van een houtkachel wordt over het algemeen aangegeven in KW. Hoe hoger het aantal KW, hoe hoger het vermogen. Het maximale vermogen ligt ongeveer op 12KW. Denk wel goed na over hoeveel vermogen je wil, dit moet namelijk goed afgestemd worden op de ruimte die je hebt. Wanneer je een kleinere ruimte hebt is het niet handig om een houtkachel te kiezen met een groot vermogen. Hierdoor zal de ruimte te warm worden, wanneer je wil weten wat voor KW bij jouw ruimte past kun je altijd contact met ons opnemen.

Lees meer in ons blog over hoog rendement van houtkachels

Installatie houtkachel

Alle houtkachels worden altijd geïnstalleerd met dubbelwandige RVS pijpen. Deze dubbelwandige RVS pijpen zijn verplicht volgens het bouwbesluit. Van de kachel tot aan het plafond kan er voor worden gekozen om enkelwandig te installeren, vanaf het plafond tot aan het dak moet er dubbelwandig worden geïnstalleerd om de brandveiligheid te garanderen. Wanneer er geen dubbelwandige pijpen worden geplaats is de kans op schoorsteenbrand vele malen hoger doordat er meer afvoergassen blijven hangen. Onze monteurs installeren de houtkachel graag voor je, maar wanneer je dit zelf wilt doen is dat natuurlijk ook mogelijk. Wij leveren ook tot aan de deur, voor vragen kan er altijd contact opgenomen worden.

Lees meer over de kosten van de installatie van een houtkachel

Milieubewust stoken met een houtkachel

In de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken opgestart om te kijken hoe je het beste kunt stoken zonder te veel overlast aan je buren te bezorgen. Je zou het zelf ook niet fijn vinden wanneer je overlast zou ervaren van de stokende buren. Zoals al eerder aangegeven is het heel belangrijk dat de houtblokken die je in de houtkachel stopt geen hoger vochtpercentage hebben dan 20%. Wanneer dit wel het geval is dan zal er veel rook ontstaan door het verdampen van het vocht in het hout. Gemiddeld moet het hout 2 a 3 jaar liggen voordat het onder deze 20% terecht komt, je kunt het ook zien aan de schors, wanneer deze loslaat van het houtblok dan is het over het algemeen goed om te gebruiken.

Verder zijn er onderzoeken gedaan naar de manier van het stoken van het brandhout. Kijkend naar de uitslagen van de verschillende testen kwam de ‘Zwitserse stookmethode’ als beste uit de test. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk gewend bent steek je bij de Zwitserse stookmethode het hout aan de bovenkant aan zodat de rook direct na ontbranding de afvoerpijp in kan gaan. De vlammen gaan vanzelf naar beneden, hierdoor vindt er een meer gecontroleerde verbranding plaats waarbij het hout langer mee gaat.

Merken houtkachels

Bij UwKachel hebben wij een legio aan merken die allen zijn voor en nadelen hebben. Kom gerust langs in onze showroom om te kijken welke houtkachel bij u past. Wij hebben de merken AkoTec, Altech, Barbas, BeF, Bellfires, Cadel, Contura, De Salamander, Dik Geurts, Dimplex, Dovre, DRU, Ebios, Element4, Faber, GardemMaxX, Global Fires, H&M, Hammer, Have, HorseFlame, Hoxter, HWAM, Kalfire, Koppe, Ladan, Laminox, Luuma, MCZ, Modernline, Modratherm, Morso, Nestor Martin, Nordpeis, Olymberyl, Oxford Nova, Pelgrim, Pierres d’Henri, Red, RTB, Safretti, Scan, Spartherm, Sudmetall, Tagu, Teba, Thermocet, Walltherm, Wanders, Wiking & Xaralyn.  

Uwkachel.nl

De techniek zit in ons bloed. De oorsprong van UwKachel.nl ligt namelijk in ons installatiebedrijf: Holland Installatietechniek. Een bedrijf met een geschiedenis van meer dan twintig jaar. Per toeval kwam eigenaar Hans in contact met iemand uit de kachelwereld. Interessant, dacht Hans, en de kachels kregen zijn bijzondere aandacht. Dat vlammetje begon steeds verder op te laaien. Eerst binnen het installatiebedrijf, en sinds 2012 staat UwKachel.nl op zichzelf. Het vuur blijft branden. Inmiddels transformeren we al vele jaren gewone woonkamers tot gezellige Nederlandse huiskamers.

In al die jaren zagen we een enorme verscheidenheid aan huizen van binnen. Daarmee hebben we flink wat kennis opgebouwd van stoken; duurzaam stoken in het bijzonder. Milieuvraagstukken zijn ons dan ook niet vreemd en het vinden van oplossingen daarvoor zien wij als een uitdaging. Dat moet ook. Want ook wij willen graag zo lang mogelijk genieten van onze planeet.

Het enige wat jij hoeft te doen, is een kachel kiezen. Lastig genoeg, met een assortiment van 1300 modellen. Wil je je toekomstige kachel liever eerst in het echt zien? We hebben 170 modellen staan in onze showroom in Vriezenveen, een groot deel daarvan staat al gezellig te branden. We geven je er graag persoonlijke uitleg bij en oriënteren samen met jou welke kachel het beste bij jouw situatie past. Op basis van jouw wensen krijg je een offerte.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Plan da direct een afspraak in met een van onze adviseurs

Afspraak inplannen