Gaskachels en haarden

Een gashaard is lekker warm. En het geeft vooral zo’n gezellige sfeer. Dat is tegenwoordig dan ook de voornaamste reden dat mensen een haard aanschaffen. Wat zijn punten om op te letten bij aanschaf?

Indien u vragen heeft, neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak in de showroom

Gaskachels en haarden

Een gashaard is lekker warm. En het geeft vooral z... Lees meer

Het verschil tussen een gaskachel en een gashaard

Een gaskachel is functioneel, je schaft hem aan vanwege de warmte. Vroeger was een gaskachel in huis heel gewoon. Er zijn nog steeds huizen waar gaskachels de enige manier van verwarming zijn, maar de meerderheid van de woningen heeft tegenwoordig een cv-ketel.

Een gashaard is vooral een sfeerhaard. De warmte is minder belangrijk. Het gaat om de vlammen en het model van de haard. Tegenwoordig is het verschil met een gaskachel eigenlijk niet groot meer. De haarden geven ook een aangename warmte af én zijn mooi om te zien. Die gezelligheid die zo’n haard aan je woonkamer geeft, is dan ook vaak de reden voor aanschaf.

Een open of gesloten systeem?

Een vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Een haard met een open systeem haalt deze zuurstof uit de ruimte waar hij staat. Met een gesloten systeem komt de zuurstof ergens anders vandaan. Meestal van buiten. Bij zo’n systeem hoort een buis die de zuurstof van buiten naar de kachel haalt. Lees hier meer over in ‘Wat is beter, een open of gesloten gashaard?’.

Bij de verbranding van gas komen waterdamp en koolstofdioxide (CO2) vrij. De afvoer hiervan moet goed geregeld worden, want dit wil je niet in huis hebben. Een goede afvoer is dus heel belangrijk. Welke type afvoerbuis je nodig hebt, hangt af het systeem. Voor een open systeem is dit vrij makkelijk en goedkoop. Een gesloten systeem heeft een dubbele buis nodig. Dit is duurder om aan te leggen.

Welke haard past bij jou?

Als je hebt besloten voor welk systeem je gaat, kun je gaan kijken wat je verder belangrijk vindt. Zoals het uiterlijk. Je kunt natuurlijk kiezen voor een haard met een klassieke stijl, zoals ze vroeger ook waren. Maar er zijn ook haarden met een strakke en moderne look. Wat past bij jouw interieur?

Let bij de aankoop ook op de afmetingen en het vermogen. Dit moet goed passen bij het formaat van je woonkamer, zodat het niet te warm wordt, of te fris is. En als je ook nog eens voor gemak wilt gaan, dan neem je natuurlijk een haard met afstandsbediening.

Vergeet niet om naar het vlammenspel te kijken. Dát is wat een hard zo gezellig maakt. De ene vlam is de andere niet, er zijn haarden waarbij de vlammen precies lijken op een houtvuur. Hoe realistisch het vuur is, verschilt per haard.

Onze service

Het plaatsen van een gashaard moet professioneel gebeuren. Uiteraard doen wij dit voor je. Heb je nog extra wensen? Laat het vooral weten. We doen namelijk ook veel andere dingen. Wil je een schouw? Moet de haard ingebouwd worden? Wij regelen het. Wil je een tv boven je haard? Zelfs dat kunnen we voor je doen.

Onze kachelexperts vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Dus bel ons, of kom naar de showroom om te kijken wat bij je past.