Inbouw Gashaarden

Een gashaard is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: zo zijn er ook hangende en hoekmodellen. Uiteraard is elk inbouwmodel maatwerk. Vraag ons daarom vrijblijvend om advies.

Heb je al een schouw? Dan is een inbouwgashaard misschien niet zo’n goed idee. Wist je dat we ook inzetgashaarden hebben? Die plaats je in een bestaande schouw.

Inbouw Gashaarden

Een gashaard is verkrijgbaar in verschillende uitv... Lees meer

Verschillen tussen gashaarden

Eigenlijk kun je er maar op één manier achter komen wat het verschil is tussen verschillende merken gashaarden: je moet het zien. Het vlammenspel ziet er steeds anders uit, afhankelijk van de techniek die is gebruikt. In moderne haarden komt het vuur niet uit de brander, maar lijkt het uit de houtblokken te komen. Net een echt haardvuur dus.

Ook is het goed om te zien hoe een haard brandt op een lager vermogen. Je zet hem immers niet altijd op vol vermogen aan. Kom je naar onze showroom, dan laten we je het verschil in vuurbeeld met eigen ogen zien. Dan kun je makkelijker kiezen.

Uiteraard heeft een gashaard een ruitje, dat is voor de veiligheid. Maar ook dat ruitje is insteek geweest van grote innovaties de afgelopen jaren. We hebben modellen waarbij je nauwelijks meer ziet dat er iets voor het vuur zit, omdat het glas is ontspiegeld. Dus je ziet ook geen vlammen meer weerspiegeld.

Merken

Hoe mooi het vuur is, verschilt per merk. Faber, DRU, Bellfires en Kalfire maken tegenwoordig de modernste gashaarden. Ze hebben een levensecht vuurbeeld en onzichtbaar glas. Dat maakt ze alleen wel wat duurder dan de minder innovatieve merken. Heb je een kleiner budget, dan ga je voor een wat minder luxe haard van bijvoorbeeld Global. Net zo gezellig.

Bediening

Niet alleen het vlammenspel is belangrijk, maar natuurlijk ook het functionele aspect. Nagenoeg alle haarden kunnen bediend worden met een afstandsbediening. Nieuw is dat er nu ook haarden zijn die je kunt bedienen met een app op je telefoon of tablet. Dus terwijl je bibberend op je tuinpad loopt, kun je alvast je gashaard aanzetten. Maar je kunt ook allerlei programma’s instellen en bijvoorbeeld fouten uitlezen.

Tips voor het kopen van een inbouwgashaard

Als we een haard inbouwen zullen we bouwtechnische aanpassingen moeten doen. En denk eraan dat een haard warmte produceert, en dus niet te dicht bij brandbare objecten kan staan. Houd hier rekening mee en kijk goed of de haard past op de plek die je wil. Je kunt de afmetingen vinden onder het kopje specificaties. We kunnen ook een schouw creëren of je haard op een plateau zetten. Er is dus van alles mogelijk. Vraag het ons gerust.

Ook is goede ventilatie van belang, vooral als je kiest voor een open systeem. De haard moet de zuurstof die nodig is om het vuur gaande te houden dan namelijk uit de omgeving halen. Bij een gesloten systeem gaat dat via een dubbelwandig rookkanaal. Lees hier meer over het verschil tussen een open en een gesloten systeem.

Uiterlijk

Verder zijn er nog wat praktische dingen om over na te denken. Gashaarden hebben allerlei kaders, maar niet elke haard heeft evenveel keuze. Het kan veel uitmaken voor de uitstraling van je schouw, dus let daar goed op bij je keuze.

Daarnaast krijg je vaak standaard een houtdecoratie bij je haard, maar die kun je eventueel uitbreiden met bijvoorbeeld witte kiezels of marmersplit. Ook is het vaak mogelijk om een andere achterwand te kiezen dan de standaard achterwand. Zo maak je jouw open gashaard helemaal passend in jouw interieur.

Andere belangrijke tips

Denk eraan dat het ruitje regelmatig schoongemaakt moet worden. Bij de meeste kachels gaat het raam vrij gemakkelijk open, maar het is handig om even te checken. Wil je weten hoe je het raampje schoonmaakt? Je leest het hier.