CV-houtkachels met een CV-toestel, een perfecte combinatie

CV-houtkachels met een CV-toestel, een perfecte combinatie

Het opnemen van een cv-houtkachel of cv-pelletkachel in uw warmtevoorziening is vaak complexer dan u denkt. Daarnaast bepalen de keuzes in de installatie voor een groot deel het comfort en de efficiëntie van de gehele installatie. Het is vaak verstandig om uw goed voor te laten lichten door een vakman. Hieronder vindt u een beknopte uitleg en 2 voorbeeld installaties.

Meer dan een halve eeuw geleden kwamen de eerste gashaarden op de markt. Deze haarden werden geregeld op basis van de ruimtetemperatuur waarbij de gasklep open of dicht stond. Vervolgens volgde in de jaren 80 de Hoog Rendement cv-toestellen. Deze toestellen werden in de jaren daarna verder ontwikkeld tot de huidige zeer geavanceerden cv-ketels. Bij de huidige generatie wordt de gasbrander nauwkeurig modulerend aangestuurd en tal van beveiligingen zijn aangebracht. Het cv-vermogen wordt nu afgestemd op de aangesloten installatie voor een hoog comfort en maximale veiligheid. Bij dit type toestellen gaat er nauwelijks nog enige energie verloren.

Het gebruik van houtkachels gaat nog veel verder terug in de geschiedenis. Door de jaren heen is de houtkachel zeer geavanceerd geworden. Een van de grootste stappen voorwaarts was het ontwikkelen van gesloten systemen, hierbij kan de luchttoevoer geregeld worden. Een andere belangrijke ontwikkeling is de mogelijkheid om warmte te accumuleren. Door deze twee ontwikkelingen is het rendement van een houtkachel met grote stappen vooruit gegaan. Het stoken op hout kan een duurzame vorm van energiegebruik zijn, dit is het geval wanneer er tenminste net zoveel bomen aangeplant worden als er verstookt worden. Verder is een houtkachel natuurlijk een sfeervolle aanvulling op de inrichting van uw woning.

Stookgedrag CV-houtkachel

Het stookgedrag van cv-toestellen en houtkachels verschilt sterk. Met een gasverwarmingstoestel kan de brander direct en modulerend aangestuurd worden afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmte behoefte. Een houtkachel is een stuk minder direct, de brandstoftoevoer is veelal handmatig of mechanisch. Zelfs een automatische pelletkachel blijft een “grove” manier van warmte regulatie ten opzichte van een gasverwarmingstoestel.

Als u een cv-houtkachel onderdeel wilt maken van het systeem om uw huis te verwarmen of voor de warm tapwatervoorziening moet de warmteafgifte van de houtkachel worden afgestemd op de installatie. Vaak is het dan nodig om buffervat of andere extra maatregelen te nemen om optimaal gebruik te maken van de CV-houtkachel. Immers, ook wanneer er geen hout gestookt wordt zal de warmtevoorziening gegarandeerd moeten zijn.

Voorbeeld installaties

Installatievoorbeeld 1

Installatievoorbeeld 1

In deze installatie wordt er uitgegaan van installatie met:

  • cv-houtkachel of cv-pelletkachel
  • cv-toestel

Hydraulisch schema

In deze installatie is de hydraulische koppeling tussen de (hout)-kachel en cv-toestel als een warmtebuffer uitgevoerd. In deze buffer zit een spiraal voor hydraulische scheiding. Er zijn houtkachel met als oververhittingsbeveiliging een automatische afblaas/vulinrichting. Hierdoor wordt er regelmatig nieuw zuurstofrijk water toegevoegd aan de installatie. Dit kan corrosie in de installatie en vervuiling van het cv-toestel tot gevolg hebben. Met een hydraulische scheiding wordt dit voorkomen. De scheiding kanook worden uitgevoerd als een platenwisselaar. Mocht de houtkachel geen automatische afblaas/vulinrichting met watertoevoer hebben dan is een hydraulische scheiding niet nodig.

De buffer wordt geplaatst om tijdelijk warmt op te kunnen slaan als er geen afname is door de installatie. Voor welk volume u moet kiezen is afhankelijk van het vermogen van de houtkachel en uw stookgedrag. Dit kunt het beste met onze experts in de showroom bespreken. De open verdeler die geplaatst is voorkomt dat de groepspomp de regeling van het cv–toestel verstoort.

Elektrische regeling

De warmtevraag bepaalt of de groepspomp en mengklep warmte leveren aan de installatie. De aanvoertemperatuur wordt bepaald op basis van de buitentemperatuur. In de installatie is een drieklep opgenomen. Zolang de temperatuur van het retour temperatuur lager is dan de temperatuur in het buffervat blijft de klep gesloten. Hierdoor blijft de houtkachel de warmtebuffer verder verhogen. Zodra de temperatuur in het buffervat hoger is dan de retour temperatuur zal de klep geopend worden en stroomt de warmte uit het buffervat de installatie verder in. Indien nodig zal het cv-toestel het water naverwarmen. Mocht het water al op de juiste temperatuur zijn, dan zal de brander van het cv-toestel uitgeschakeld blijven.

Installatievoorbeeld 2

Installatievoorbeeld 2

In deze installatie wordt er uitgegaan van uitgebreide installatie met onder meer:

  • extra verwarmingsgroep
  • zonneboilerinstallatie

Hydraulisch schema

Indien noodzakelijk wordt de aansluiting van de cv-houtkachel voorzien van een afzonderlijk opgestelde platenwisselaar voor de eventueel benodigde hydraulische scheiding. De zonneboilerinstallatie wordt alleen ingezet voor warmtapwater. Het CV-combitoestel doet dienst als naverwarmer voor het tapwater als dit noodzakelijk is.

Elektrische regeling

Als een weersafhankelijke regeling wordt toegepast moeten alle cv-groepen worden nageregeld met een module en mengklep. Dit voorkomt dat de weersafhankelijke regeling wordt “overruled” bij aanvoer van cv-water met hoge temperatuur vanuit de buffer.

Voor elke installatie de juiste regelapparatuur

Met de juiste regeling in een doordachte installatie wordt de opgewekte warmte van de houtkachel, pelletkachel, cv-toestel en zonneboilerinstallatie optimaal benut. Dit zorgt ervoor dat de buffer niet onnodig wordt geladen door het cv-toestel en het cv-toestel wordt niet bijgeschakeld wanneer de houtkachel voldoende warmte kan leveren. De regeltechniek draagt hierdoor stek bij aan een efficiënt en duurzaam energieverbruik van de totale installatie.

Advies

Met de 2 voorbeelden zoals hierboven beschreven geven we een korte inleiding op de mogelijke installaties en beschikbare regelapparatuur. Natuurlijk zijn er nog veel andere combinaties mogelijk. Denk hierbij onder andere aan het uitbreiden van de installatie met warmtepompen, WTW, en zonnecollectorinstallatie. Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw installatie is het verstandig om eens het gesprek aan te gaan met een expert op dit gebied. Graag bespreken we de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Daarnaast kunt u eens rustig komen kijken naar onze voorbeeld installatie in de showroom.

Reacties zijn uitgeschakkeld