Morsø

Als je 100 mensen in Denemarken zou vragen een merk kachel te noemen, dan zouden er ongetwijfeld meer dan 90 'Morsø' zeggen. En dat is niet voor niets. Morsø is namelijk al generaties lang het summum van een Deense kachel. Tijdloos en tegelijkertijd modern. Efficiënt. Gezellig en vervaardigd uit gietijzer.

Morsø

Als je 100 mensen in Denemarken zou vragen een mer... Lees meer
 

Morsø op sociale media

Pinterest
Facebook
YouTube
Twitter
Google plus

Belangrijke weetjes over gietijzer

Kachels hebben de neiging om uit te zetten als ze heet worden. Gietijzer heeft echter thermische spanning, waardoor dit materiaal bij uitstek geschikt is voor wisselende temperaturen. Een gietijzeren kachel van Morsø trekt dus niet krom of scheef wanneer hij warm wordt. 

De gietijzeren modellen van Morsø zijn niet gelast, maar worden in plaats daarvan in een pakking geplaatst en vastgezet met schroeven. Daardoor is jouw kachel altijd perfect afgedicht - en is hij altijd geschikt om vuur in te stoken.

Gietijzer is zeer bestendig tegen doorverbranden

De dikte van het gietijzer dat bij Morsø wordt gebruikt zorgt ervoor dat de kachel lang warm blijft. Het gietijzer is uitstekend in staat warmte te verspreiden. Dat houdt in dat de warmte van een gietijzeren Morsø-kachel altijd lekker aanvoelt. 

Je krijgt tien jaar garanatie op gietfouten en andere productiefouten volgens de garantievoorwaarden van Morsø. 

Over Morsø

De geschiedenis van Morsø Jernstøberi gaat terug tot 1853, toen N.A. Christensen na zijn afstuderen een ijzergietrij opzette op het Limfjord eiland Mors. In de eerste paar jaar maakte het handjevol werknemers alles van kozijnen voor boerderijen en gedenkkruizen, tot fornuizen en potten en pannen. 

N.A. Christensen had echter veel meer in zijn mars. Met zijn goede neus voor zaken en zijn vele creatieve en vooruitstrevende ideeën slaagde hij er snel in het bedrijf te laten uitgroeien tot een van de grootste gieterijen van het land. Tegen het einde van de eeuw waren de gietijzeren producten van Morsø door het hele land bekend. Vooral de populaire houtkachels voor vaste brandstoffen en de fornuizen, welke tegen die tijd het bekendste merk van het bedrijf waren geworden.

Koninklijke warmte

Tegen de einde van de eeuw ging Morsø verwarmingssystemen leveren aan kerken, scholen en een aantal openbare gebouwen, waaronder de spoorwegen en diverse ministeries. Aan het begin van de jaren 1900 vonden de populaire, statige kachels hun weg naar de koninklijke woonvertrekken van Amalienborg. In 1915 waren er al diverse kachels geleverd aan paleize van Amalienborg en andere paleizen. Daarom kreeg het bedrijf de prestigieuze titel: Leverancier van Zijne Koninklijke Hoogheid van Koning Christiaan X. In 1969 werd deze titel gewijzigd in Deense Hofleverancier.

Altijd voorop

Vanaf de beginjaren zijn ontwikkelingen en innovatie al een belangrijke drijfveer geweest voor Morsø Jernstøberi. Diverse geschiedenis schrijvende producten en princiepes hebben zo het prachtige eiland in Limfjord op de kaart gezet. Zo is er bijvoorbeeld het convectieprincipe wat aan het begin van de vorige eeuw werd ontwikkeld in samenwerkingen met andere ijzergieterijen en wat geheel nieuwe standaarden heeft opgesteld over hoe efficient en vooral hoe comfortabel we onze woningen kunnen verwarmen met kachels voor vaste brandstoffen.

Toen in 1959 de centrale verwarming, en dus ook radiatoren hun stempel begonnen te drukken op Deense huizen, raakte de kachel uit de mode. Maar Morsø hield de vinger aan de pols door de Morsø 1122 te lanceren: de revolutionaire open kachel. Hiermee openende een geheel nieuwe markt en ontstond er een geheel nieuwe manier om het leven warmer te maken. Warmer en aangenamer.

Kortom, Morso heeft stap voor stap voorop gelopen in het vormen van nieuwe ontwerpen en nieuwe combinaties van vorm en functie: efficiëntie met schoonheid en comfort.